Върховният касационен съд отложи за неопределено време делото за конфискацията на имуществото на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви. Причината е, че не разполагали с актуални адреси, на които да ги намерят.

Бившите барети забегнаха в неизвестна посока и са в неизвестност от месец май тази година, след като същият този съд обяви окончателните им присъди от по 4 и 5 години затвор.
На 9 май те бяха обявени за общодържавно издирване, а по-късно - и за международно издирване и с червена бюлетина. До момента обаче тяхното местонахождение не е известно.

Въпреки това върховните магистрати настояха прокуратурата да издири къде живеят - у нас или в чужбина, за да бъдат редовно призовани и така да бъде спазено правото им на процесуална защита по делото за конфискация.

Оказа се, че има и други препятствия за нормалното разглеждане на казуса. Адвокатът на братя „беГалеви", както станаха известни след бягството си - Емил Велинов, не е редовно упълномощен по това дело, а по предишните дела срещу тях. За него също се налага бизнесмените да разпишат пълномощно, което няма как да стане поради липсата им.
Самият Велинов не присъстваше на днешното заседание поради заболяване.

Припомняме, делото във ВКС е образувано по искане на главния прокурор за възобновяване на делото на Пламен Галев и Ангел Христов, в частта на наложеното наказание „конфискация".

На 06.07.2011 г. Софийският апелативен съд постанови за Пламен Галев 5 години затвор, глоба в размер на 10 000 лв. и конфискация на една трета идеална част от имуществото му. Ангел Христов бе осъден на 5 години затвор, глоба - 7 000 лв. и конфискация на една четвърт идеална част от имуществото му. На 03.05.2012 г. ВКС измени присъдите само в наказателната част.

В искането главният прокурор твърди, че „не са събрани доказателства за имотното състояние на подсъдимите и не е посочено какво имущество се конфискува", затова иска възобновяване на делото и връщането му на апелативния съд за ново разглеждане в частта за конфискацията.