Въпреки катастрофата в Япония Турция не се отказва от намеренията си да строи атомни електроцентрали, пък били те и в земетръсни региони.

Ядрените планове на Турция представляват сериозна заплаха и за съседите й, коментира "Дойче веле".

Не без ирония австрийският всекидневник "Ди пресе" припомня, че още в деня на голямото земетресение пред японския бряг турският енергиен министър Танер Йълдъз заявил: "Японските атомни електроцентрали устояха на теста".

Целта на турското правителство е да избегне дискусиите относно собствената си ядрена програма. Защото докато другите страни обсъждат евентуално сбогуване с атомната енергия, в Турция се организира използването й, отбелязва австрийският вестник.

Изданието припомня, че строежът на първия атомен реактор в Турция трябва да започне след година и то в силно земетръсния район на Аккую. "Там не е изключено земетресение в морето, придружено от цунами", отбелязва "Ди пресе".

Германският всекидневник "Берлинер Моргенпост" цитира турския енергиен министър Танер Йълдъз с думите, че няма да има нито забавяне, нито отказ от ядрените планове на правителството.

Според него явно няма база за сравнение с Япония, защото турските реактори щели да бъдат по най-нова технология и с най-висока степен на защита.

"В крайна сметка при нас няма цунамита", казва турският енергиен министър, цитиран и от онлайн-изданието на "Шпигел".

"Пренебрегване на опасностите, успокояване на страстите, омаловажаване на фактите - такива са в момента официалните реакции от известната с риска си от земетресения Турция", четем там.

Правителството в Анкара  планира изграждането на три атомни електроцентрални, две от които в най-скоро време: едната в югоизточното Средиземноморие край Аккую и другата - в Синоп на Черноморското крайбрежие.

"И регионът край Синоп е земетръсен", отбелязва австрийският "Ди пресе".

А Шпигел онлайн обяснява: "Огромният глад за енергия в Турция и желанието й да си извоюва независимост от богатите на нефт съседи Русия и Иран се представят като аргументи за безалтернативното изграждане на атомни централи".

Немскоезичните издания припомнят, че едва миналата година турският парламент прие закон за използването на атомната енергия, макар че в страната тази тема се дискутира от десетилетия. "Лицензът за строеж на АЕЦ край плажа на Аккую е вече на 38 години. Междувременно и тримата съставители на анализа за сигурността на тази електроцентрала са на мнение, че изпълнените някога критерии днес са недостатъчни", отбелязва вестник "Ди Пресе".

"Шпигел" изброява някои от рисковете при строежа на двете атомни електроцентрали в Турция. Проблематична, според изданието, е технологията за охлаждане на атомния реактор чрез морска вода, която е значително по-топла от необходимото. Най-големият риск обаче представлява земетръсната зона на средиземноморския регион край Аккую.

"При последното голямо земетресение в Турция през август 1999-та година загинаха 20 хиляди души. При следващото земетресение, което всички очакват отдавна, броят на жертвите може да стигне до стотици хиляди. Не е изключено и цунами с вълни, достигащи до девет метра. Това е ужасен сценарий, за който обаче турският енергиен министър не иска и да знае", пише "Шпигел".

А "Берлинер Моргенпост" цитира турски журналист от вестник "Милиет", който казва: "За съжаление не вярвам, че може да бъде построена сигурна АЕЦ в една страна, в която не се спазват елементарните правила за строителство, която не контролира сигурността на сградите и която не инвестира в науката".