Около 2 млрд. лв. годишно губи България заради санкциите, които ЕС наложи на Русия. Това заяви народният представител от „Атака" Илиан Тодоров по време на заседанието на Комисията по външна политика в парламента.

„Атака" направи пореден - отново неуспешен, опит за сваляне на санкциите за Русия. Депутатите в Комисията по външна политика отхвърлиха Проекта за решение на „Атака" по позицията на страната ни за санкциите по отношение на Руската федерация.

Тодоров настоя България да не участва в прилагането на ограничителни мерки срещу Русия. „Евробюрократите и лобистки кръгове в ЕС, под диктата на Вашингтон, въведоха редица икономически и други санкции по отношение на Русия", коментира той.

Зам.-външният министър Валентин Порязов изтъкна, че дългогодишните традиции между България и Русия се основават на приятелство. България е част от общи решения на ЕС, свързани с налагане на санкции на Русия. Порязов подчерта, че от март 2014 г. досега България винаги е поддържала умерена и балансирана позиция по отношение на санкциите. Санкциите, по думите му, са инструмент за деескалация на напрежението, а не наказание за Руската федерация.

Решението за налагане на мерките и санкциите от страна на ЕС било взето с единодушие. С консенсус трябвало да се вземе и решението за отмяната им. Зам.-външният министър напомни, че тези актове на ЕС имат задължителен характер и неучастие на страната ни не е възможно. Едностранните действия не са възможни.

Депутатът от Атака Илиан Тодоров не се съгласи, че страната ни няма право на глас. Той даде за пример вчерашното разпределение на квотите за бежанците, при което Чехия и Унгария са заявили нежелание да приемат на тяхна територия.

АБВ подкрепи предложението на „Атака". Георги Кючуков от АБВ напомни, че са внесли своя декларация относно кризата в Украйна и ембаргото срещу Руската федерация доста отдавна в парламента и се придържат към смисъла на тази декларация. Предложението на колегите им от "Атака" частично се препокривало с тяхното мнение, а именно - това ембарго е изключително вредно за нашата икономика за производителите ни.

Едновременно с това обаче Кючуков подкрепи и зам.-външния министър за това, че няма как едностранно да се оттеглим от взетите решения на ЕС, тъй като сме част от него. Кючуков призова правителството да бъде инициатор за преразглеждане на санкциите за Русия в края на декември, когато изтичат минските договорености.

Най-важният момент според Валери Жаблянов от БСП е, че т.нар. санкции, които представляват търговски ограничения не могат да бъдат квалифицирани от гледна точка на правния мир. Подобни санкции не могат да бъдат налагани от ЕС, а от ООН.

„Те нямат никаква правна стойност и това е една от причините, поради които искаме отпадане", коментира социалистът. Той изтъкна, че в ЕС вече ситуацията е: „всяка коза - за своя крак". България може да си позволи даже и излизане от ЕС, но не може да си позволи да развали отношенията си с Русия, смята той.

Реформаторът Борис Станимиров обвърза повдигането на темата с наближаващата предизборна кампания и присъствието на медиите на заседанието. По думите му, всякакви внушения, че санкциите са плод на външен натиск, са несъстоятелни. Така, както страната ни не е била инициатор на санкциите, нямало да бъде инициатор и на свалянето им.