Една и съща експертиза бави за втори път делото срещу Емилия Масларова.

Припомняме, бившата шефка на Министерството на труда и социалната политика по времето на Тройната коалиция е обвиняема заедно с Иван Кръстев, Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов за длъжностно присвояване в особено големи размери.

На днешното заседание трябваше да бъде представено заключение от експертиза за електроинсталации и ВиК, заради която и миналия път делото бе отложено. Оказа се обаче, че макар тя да е готова, процесът ще продължи чак на 6 октомври.
Причина за това е недоволството на защитата от факта, че съдебно-техническата експертиза е внесена в деловодството на последната възможна дата - 11 септември.

Според юристите на подсъдимите те са били известени за наличието й чак в 18 часа, като дори не е имало копие за всяка от страните, а са си я снимали сами. Освен това експертизата не е била подписана. Защитата определи това като унизително и като нарушение на закона.

Държавното обвинение обяви, че приема с доверие казаното за налични пречки пред запознаване със становището на експертизата. Прокурорът по делото прецени, че е редно делото да се отложи, за да може защитата да има нужното време да се запознае със сложното заключение на експертизата.

С цел адекватна организация на защитата на обвиняемите съдът припозна мотивите и на двете страни, като подчерта, че експертизата е постъпила в 16:45 ч., т.е. формалните изисквания са изпълнени. Страните обаче трябва да са запознати напълно с текста, реши съдът, като забави процеса за след парламентарните избори.

Припомняме, още в първите заседание по делото през 2009 година някои от ключовите свидетели на обвинението се отказаха от показанията си.