Международният 21-ви турнир по художествена гимнастика, носещ името на Царица Маргарита, бе открит във Варна на 22-ри август от трикратната световна шампионка Мария Петрова. Първа поздрав към участници и гости поднесе председателката на организационния комитет на турнира и създател на тази надпревара Анелия Атанасова. Имаше поздравителни адреси от кмета на Варна и от президентката на Българска федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, съобщават от пресслужбата на Симеон Сакскобургготски.

Анелия Атанасова имаше удоволствието лично да обяви през участнички и зрители, че има специален поздравителен адрес от Царското семейство. Тя призна, че е имало огромна вероятност Царица Маргарита да е сред гостите на турнира във Варна, но скръбната вест за загубата на първородния й син са променили програмата й. Сред гостите бяха Нешка Робева, Благомира Александрова-председател на комисията за младежки дейности и спорт към Община Варна, „гранд-дамите" на художествената гимнастика във Варна- Мария Чиприянова, Миглена Михайлова и Минка Ванкова. Присъства и първата президентка на клуб „ЧАР-ДКС" Руска Димитрова. Венета Аврамова-технически секретар на турнира също уважи церемонията по откриването.

Композицията на "ЧАР-ДКС" беше специален поздрав към гостите в зала „Младост", а след това и момичетата на треньорката Дунавска от националния ансамбъл/втори отбор/ поднесоха своята продукция. В рамките на тържеството по откриването бе честван и 80-годишният юбилей на Мария Чиприянова, дългогодишен треньор и специалист, доайен на този спорт във Варна.

Това е единственият турнир на ниво ФИГ в България. Изискванията са много сериозни към организаторите. Участват националните отбори на страните. Състезателките са от 10 нации, като Унгария в последния момент отказа участие. На клубно ниво от България участват 23 отбора, като на съпътстващият турнир  се участва в 5 възрасти.