Между двама кандидати членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) избираха кой да заеме ръководния пост във Военно-апелативния съд. В надпреварата взеха участие полк. Свилен Александров, председател на Софийския военен съд и полк. Димитър Фикиин, съдия във Военно-апелативен съд.

Нито един от двамата обаче не бе избран, тъй като не събра минималния брой гласове в своя подкрепа - 13 гласа. „За" Александров гласуваха 7 членове, „против" назначаването му бяха 6, а 8 членове се „въздържаха".
Малко не достигна на Фикиин, за да застане на ръководния пост във ВАпС. Той бе подкрепен от 12 членове, само 1 бе „против", а 8 се въздържаха.

Припомняме, преди дни същата участ имаше и конкурсът за председател на Върховния касационен съд, като след 8-часово заседание ВСС не успя да даде изискуемите 17 гласа за един от двамата кандидати.

Двамата представиха и концепциите си за управление на ВАпС. Основната цел, заложена в концепцията на Александров е да се гарантира върховенството на закона. Идеята е по този начин да се достигнат европейските стандарти за независимост, ефективност, прозрачност и отчетност на съдебната система.

Сред стратегическите задачи на Александров е усъвършенстване управлението на съда. За постигането на оптимално качество на съдебната дейност, е необходимо развитие на компетентностите на магистратите и съдебните служители. Той акцентира и върху нивото на административно обслужване,
Александров не се плаши от работата, ако бъде избран за ръководител на Военно-апелативния съд. 70% е била натовареността му в Софийския военен съд, по думите му,  такава ще бъде и във ВАпС, ако бъде избран.

Александров сподели, че се е включил в надпреварата, мотивиран от натрупания опит и до голяма степен от желанието на колегите му от Софийския военен съд. В негово лице, по думите му, магистратите виждат човек , който би направил много за военната правораздавателна система.

Във връзка с идеята за преместване на Военно-апелативния съд от София в Пловдив, Александров изрази виждането си, че както Апелативният специализиран съд и Окръжният специализиран съд са в София, така и мястото на Окръжния специализиран съд трябва да остане в столицата.

Цел на другия кандидат - полк. Фикиин, е да запази колегиалната атмосфера, която цари в момента между съдиите във Военно-апелативния съд. Ако бъде избран за председател на ВАпС Фикиин обеща да води политика на откритост, честност и прозрачност.
Основен приоритет за него е оптимизирането на съдебната дейност за постигане по-висока ефективност и прозрачност на правораздавателния процес. В тази насока кандидатът изтъкна, че са нужни редица дейности, насочени към неоснователното забавяне на делата.

Нещо ново, което може да намери приложение според Фикиин, е възможността в практиката на военните съдилища да се използва видеоконферентната връзка. Идеята му е във всички съдилища поетапно да бъдат изградени такива възможности за разпити на лица извън населеното място, където е ситуиран военният съд. По този начин могат да се спестят средства, тъй като няма да се налага транспортирането на лицата.
Правосъдното министерство, съвместно с усилията на ВСС, може да намери възможности тази дейност да бъде финансирана.
Фикиин изтъкна ролята на личната мотивация на магистратите. Той обеща да насърчава магистратите и съдебните служители, организирайки обучителни курсове, семинари, а също и занятия по правна подготовка.