Кюрдски бунтовници извършиха самоубийствен атентат в полицейски участък в Източна Турция, съобщава АП.

Загинали са двама войници, а други 24 са ранени, обявиха властите.

Използвана е селскостопанска техника (трактор), която е била натъпкана с експлозиви. Екстремисти от Кюрдската работническа партия (ПКК) са използвали два тона експлозиви, за да атакуват участъка, който се намира на магистрала до град Догубаязит в провинция Агръ, близо до турската граница с Иран. Нанесени са огромни поражения на сградата, обявиха от офиса на регионалния управител.

Ранените войници са хоспитализирани, но няма информация за тяхното състояние. Преди атентата в района бяха разположени войници и жандармерия.

Най-малко 24 души са убити при подновените през последната седмица сблъсъци между кюрдите от ПКК и турската армия. От тях повечето са войници. Според „Франс прес" най-малко 17 служители на силите за сигурност са убити при атаки на кюрдските бунтовници от миналата седмица.

„Франс прес" отбелязва, че при друг случай кюрди от ПКК са убили един турски войник и са ранили четирима рано тази сутрин, след като мина е експлодирала, докато техният конвой се е придвижвал по път в провинция Мардин в Югоизточна Турция.

Смята се, че атаката в провинция Агръ е първата, при която ПКК използва атентатор самоубиец в настоящата фаза на конфликта, въпреки че в миналото е била използвана такава тактика.