Протестиращите в Турция измислиха нова тактика. След намесата на полицията и развалянето на палатковия лагер в парка „Гези", голяма група протестиращи се събра в квартал „Гази" и се насочи към магистралата ТЕМ. Протестиращите блокираха платното за движение в посока към Анкара и скандираха станалия популярен в страната лозунг „Всяко място е „Таксим", навсякъде има съпротива" и различни други антиправителствени лозунги.

От двете страни на магистралата постоянно се присъединяваха нови протестиращи и за дълго време движението беше блокирано чак до моста над Босфора.

Междувременно подобна демонстрация имаше и в района на квартал „Бакъркьой". Протестиращите се събраха на площад „Йозгюрлюк", други пък излязоха на основен път Д-100 (старата магистрала Истанбул-Анкара) и блокира движението в посока към Топкапъ и Анкара.

Междувременно, призиви за нови протести заваляха от социалните мрежи към жителите на турската столица Иснабул. Хората готвят нов бунт, въпреки забраната на властите за организирането на масови мероприятия, съобщава БиБиСи.

Причината е жестокото разгонване на лагера на протестиращите, разположен в парка „Гези."

За целта бяха използвани водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми. Протестите започнаха като опит да се спаси парка от плановете за неговото унищожаване, но постепенно те прераснаха в демонстрации срещу авторитарното управление на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

За близо два часа всичко в парка приключи. Багери с подкрепата на бронирани полицейски машини разчистиха от Гези палатките на протестиращите. Около 50-души бяха ранени, а стотици бяха обгазени, включително деца.

Според последните данни, площад Таксим, който през последните две седмици се явяваше епицентъра на протестните акции, в момента е пуст. Всички подходи към него са отцепени от полицейските служители.

В столицата Анкара също се стигна до среднощна гонка между недоволни граждани и правоохранителните органи. В ареста се оказаха около 30-ина души.

Междувременно, Съюзът на заетите в бюджетната сфера, обединяващ около 240 хиляди човека, призова за излизане на всеобща стачка срещу разгонването на лагера в „Гези."