По време на срещата си с украинския си колега Петро Порошенко в Киев, беларуският му колега Александър Лукашенко го увери в подкрепата си, предаде ТАСС.

"Винаги сме съдействали, когато Киев ни е помолил и това ще продължи. - припомни държавния глава. - Така, че ако Украйна има нужда от нашата помощ - нека само да я поиска."

От своя страна, Порошенко припомни приноса на Беларус за мирното споразумение с проруските сепаратисти, постигнато в Минск и заяви, че се надява договорките да бъдат спазени и с участието на беларуските власти.

"Украйна има интерес от развитието на двустранните отношения. - каза украинският президент и допълни, че това партньорство трябва да се случи на много равнища - икономическо, юридическо, техническо и други. Той на свой ред увери в подкрепата си и предложи да помогне за подобряването на отношенията между Минск и Европейския съюз.

Двамата се договориха и за създаването на украино-беларуски телевизионен канал. Според Лукашенко, тази идея е възможна за реализиране. Той припомни, че три руски телевизии вече работят съвместно с колеги от страната му.