„Рош България" ЕООД е спазила напълно всички законови рамки по отношение подсигуряването на Тамифлу при обявената процедура от Правителството на България.

Това се казва в изявление на компанията във връзка с повдигнатите обвинения към здравния министър, които визират подписан от него договор за доставка на лекарства с Рош.

Предложената от Рош цена отговаря на изискванията на нормативната уредба, а именно да не е по-висока от утвърдената цена на лекарствен продукт, включен в Позитивния лекарствен списък.

Ние не можем да коментираме каквито и да било условия на друга оферта, която е направена от Британското правителство, заявяват от Рош България.

В разпространеното до медиите писмо се посочват и конкретните факти от визираните обществени поръчки.

Със заповед РД-17-786 / 03.11.2009 г., на Министъра на здравеопазването, МЗ отправя покана за участие в процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на антивирусни препарати от групата на невраминидазните инхибитори.
Обект на обществената поръчка са лекарствените продукти оселтамивир и занамивир.

Рош България ЕООД участва с оферта за общо обявено количество от продукта оселтамивир, капсули - 150 000 опаковки, като предлага цена от 31,88 лв.
Предложената от Рош цена отговаря на изискванията на нормативната уредба, а именно да не е по-висока от утвърдената цена на лекарствен продукт, включен в Позитивния лекарствен списък.

Предлаганата цена на производител от Рош България ЕООД е най-ниска от всички референтни държави (Чехия, Унгария, Литва, Естония, Гърция, Испания, Португалия), към която са добавени стойностите на установените плащания по действащите нормативни актове в страната (ДДС + надценка за търговец на едро).

Договор по поръчката между Министерство на здравеопазването и Рош България ЕООД е сключен на 16 декември 2009 г.

С друга заповед РД-17-802 / 06.11.2009 г., на Министъра на здравеопазването, се възлага обществена поръчка за доставка на същите лекарства - оселтамивир и занамивир. Рош България ЕООД участва с оферта за общо обявено количество от продукта оселтамивир, капсули - 50 000 опаковки, като предлага същата цена от 31,88 лв., както при предходното договаряне.

Договор по поръчката с № РД-17-1019 между МЗ и Рош България ЕООД е сключен на 16.12.2009 г.

Продуктите по двата договора са доставени със срок на годност до 31 август 2016 година.