Гръцката криза може да бъде разрешена с поредица от мерки, които трябва да се проведат едновременно. Това заяви специално председателят на Комисията на Европейския парламент по икономическата, социалната и финансова криза Волф Клинц, информира money.bg.

Според него едната мярка е част от гръцкия дълг да бъде опростен. „В същото време трябва да се започне програма за инвестиции и растеж, за да може Гърция да излезе от тази ситуация. Ако няма стратегия за растеж, Гърция ще изпадне в по-дълбока рецесия," подчерта Клинц.

Не виждам никаква друга алтернатива, освен да декларираме, че опрощаваме част от дълга на Гърция или Гърция просто да декларира, че може да плати само 50% или 60% от неизплатения си дълг, добави той и подчерта, че това според него е неизбежно. „Това е личното ми мнение," заяви германският евродепутат.

Специалната комисия на Европейския парламент за икономическата, социалната и финансова криза завърши своята работа с приемането през юли от ЕП на финалния й доклад на последната парламентарна сесия преди лятната пауза.