Часове, след като стана ясно решението на Конституционния съд, с което се отменят текстове от Закона за дипломатическата служба, които засягат хората с връзки с тайните служби на бившия комунистически режим, пресцентърът на МВнР разпространи изявление на външния ни министър.

Николай Младенов потвърждава, че посланиците, чиито връзки с Държавна сигурност са били обявени от Комисията по досиетата, ще бъдат отзовани и върнати в страната.

Днешното решение на Конституционния съд по никакъв начин не променя правото и възможностите на правителството и на президента да решават кои посланици да представляват държавата ни. Оттук нататък аз няма да предложа да бъде изпратен за посланик човек с принадлежност към бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, категоричен е Младенов.

Съжалявам, че този важен орган застана на пътя към изчистването на образа на България. Има сили, за които запазването на тъмните зависимости от миналото е по-важно от модернизирането на българската дипломация и шансовете за развитие на едно ново поколение дипломати, заявява Николай Младенов.

По думите му политическата воля на Народното събрание, на правителството и на избрания нов президент е ясно и категорично изразена и остава непроменен. България няма да бъде представлявана пред света повече от хора с принадлежност към репресивния апарат на комунистическия режим. Двадесет години след падането на Берлинската стена не можем да си позволим тази тема да хвърля сянка върху българската нация, категоричен е Младенов.