Плевенската рафинерия "Плама" има възможност не само да започне производство, а и в много бърз срок от 2-3 години да обхване целия балкански пазар.

Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков след като се запозна с новоизградените инсталации в рафинерията.

Тук амбицията и на производителите, и на държавата с каквото можем да помогнем - с инфраструктура, складове и ако трябва допълнителни инсталации и т.н., е да постигнем това ниво, може би не като милион и двеста хиляди тона както преди, но нивото на покриване на поне балканския пазар", изтъкна Дянков.

Той допълни още, че следващата стъпка след покриване на балканския пазар е рафинерията да проникне и в западноевропейския пазар.

Плевенската рафинерия трябва да заработи през декември. Първоначално в рафинерията ще работят 200 нефтохимици. Основното производство ще бъдат транспортните масла, като в първите 2-3 години ще се преработват по около 300 хиляди тона нефт.

Поздравявам производителите, че са стигнали толкова бързо до създаването на това производство в тежък момент за химическата промишленост и въобще за тази преработвателна промишленост, но хубавото е, че ако успееш в тежък момент, ще ти е много по-лесно да вземеш пазарите в следващия по-лесен етап", допълни още финансовият министър, цитиран от БНР.

Производствената база на "Плама" беше купена на търг през 2007 година след обявяването й в несъстоятелност.