Саламите и шунките не причиняват рак. Всичко е въпрос на доза. Това заяви пред Нова телевизия диетологът проф. Донка Байкова.

Припомняме, преди дни Световната здравна организация обяви, че шунката, кренвиршите и беконът увеличават риска от рак. Прясното червено месо влиза в класацията на Световната здравна организация на канцерогенните продукти.

Проф. Байкова смята, че това не е съвсем вярно. Тя обясни, че ако се разровим в конкретиката, която не се съобщава, става въпрос за доза. Говорело се за 160 грама колбаси дневно. Диетологът коментира, че в техните препоръки отдавна са фиксирали количество от 160 грама колбаси седмично, които не биха довели до повишаването на риска.

От своя страна собственикът на фирма за производство на колбаси Кирил Вътев заяви, че има достатъчно статистика за рак на дебелото черво при вегетарианци.

„Темата е много повече за психоаналитик, отколкото за производител или диетолог. Психозата на страх от храни е много по-канцерогенна от всякакви храни", коментира Вътев. Той подчерта, че при храните е въпрос на доза, същото като при лекарствата.

Кирил Вътев посочи за пример чистия пчелен мед. По думите му никой не се съмнява в полезността му, но ако един буркан мед бъде изяден наведнъж, човек получава гликолитичен шок и търси лекарска помощ.