На границата между Турция и Ирак са ликвидирани 34 кюрдски терористи. Това съобщава турският генерален щаб, цитиран от агенция Новости. Според турски медии в региона се провежда мащабна операция срещу бунтовниците.

Турското военно ведомство потвърди обаче, че кюрдските бойци са похитили 8 военнослужещи.

Миналата нощ бунтовници от сепаратистката Работническа партия на Кюрдистан нападнаха армейско подразделение в провинция Хакяри. При сблъсъка загинаха 12 военни, а 16 бяха ранени. Тогава бяха и взети за заложници 8 от военнослужещите.

Като отговор нанападението турската армия, разположена по границата с Ирак, предприе операция по въздух и земя за ликвидиране на бойците.

Вчера вечерта Висшият съвет на Турция за борба с тероризма проведе извънредно заседание в Анкара. На него бяха обсъдени мерките, които властите могат да предприемат срещу ескалацията на напрежението в югоизточната част на страните, породена от действията на кюрдските бунтовници.

Миналата седмица парламентът на Туция предостави на правителството пълномощия за провеждане на трансгранична операция в Северен Ирак, където са разположени бази на КРП. Числеността на кюрдските бунтовници в Северен Ирак, според данните на турските военни, е около 3 500.