Нападенията от мечки в Смолянско продължават. Днес преди обед в Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ)-Смолян е подаден сигнал за нападение от мечка в село Кожари, община Борино. На мястото на инцидента е изпратена „Групата за бързо реагиране", съобщават от инспекцията. Мечката е нанесла щети на дървена постройка, разрушила е и барбекю-камина. Имотът е собственост на 73-годишен мъж и се намира на 1,5 км от селото.

Установено е, че нападението е извършено в събота около 9.00 часа. Възрастният мъж видял мечката, която напуска имота. Експертите проверили разговор с хората от селото и им разяснили правилата на поведение при среща с мечка. Освен това на местните ще бъдат раздадени безплатно спрейове за индивидуална защита от мечки.

В петък около 16.00 часа пък в инспекцията е подаден сигнал за нападение от мечка в обор с овце в Чепеларско. Тя е нападнала обор с 34 овце в местността „Лопуха" край Чепеларе. В помещението е открита тежко ранена овца, а на 2,5 км от селскостопанската постройка са намерени мъртви още две животни. Около тях имало и следи от вълци. Липсват още 10 овце, но от тях няма и следа, посочват още от РИОСВ-Смолян. Мечката успяла да влезе в обора на 78-годишния собственик като преди това счупила няколко дъски и една от тях паднала върху жиците на електропастира и прекъснала токоподаването му.

Припомняме, миналата седмица мечка нападна хамбар и вила именно в местността „Лопуха". Тогава животното не бе успяло да нападне обора с овце заради електропастира, който обезопасявал помещението.

Експертите от „Група за бързо реагиране" в събота монтирали в района два фотокапана и шест стъпкови капани за улов на мечки. Целта е да се залови мечката и да се маркира с джипиес нашийник. Повреденият електропастир е възстановен и вече работи.