Сдружение „Да опазим децата на Катуница" не може да подаде масово целесъобразни жалби за клевета и обида срещу съпругата и снахата на Кирил Рашков - Костадинка и Гергина, съобщи за Plovdivutre.bg адвокатът на организацията Мариана Каварджикова.

Жените от клана Рашкови нарекоха събралите се хора пред Асеновградската прокуратура на 22 ноември „клошари", „безделници", „бедняци", като в същото време Районният съд в Асеновград постанови осем месеца лишаване от свобода и 2000 лева обезщетение на 27-годишния Кирил Рашков, обвинен в заплахи за убийство на Веселин Христов - вуйчо на убития Ангел Петров.

„След като бяха прегледани всички видео и аудио записи и след преценка на ситуацията се стигна до извода, че само трима от жителите на Катуница могат да постигнат с жалбите си осъдителна присъда за двете жени от клана Рашкови, а всички останали няма да могат, тъй като е нецелесъобразно. Членовете 146 и 147 от НК са ясно формулирани - обидата трябва да бъде отправена персонално, за да има после някаква присъда", обясни юристът на неправителствената организация Мариана Каварджикова.
Тя посочи, че персонално оклеветените и обидени са Веселин Христов, Стоян Тютюнаров и Петко Кирчев.

„Имайки предвид дългите контакти на Костадинка с адвокати във времето и досега й до правосъдната система у нас, тя е добре посъветвана и запозната да не клевети персонално някого, обръщайки се на име, за да не бъде санкционирана от закона", посочи още адвокатът.
Според Каварджикова не е важно задължително някой да бъде осъден, а сдружението да постигне главните си цели.