Да разлаем кучетата и да излезем от комикса, в който живеем. Това призоваха Стефан Софиянски и Любен Дилов-син от ОДС.

Партията излезе с официална позиция по повод двугодишното управление на ГЕРБ. Според ОДС 5 юли се оказал лош римейк на 6 април - продължение на царския популизъм с нови средства.
Въпреки това според Стефан Софиянски 5 юли все пак е обида към 6 април, тъй като правителството на Симеон Сакскобурготски се опитвало да се справи с проблемите в държавата, докато правителството на Бойко Борисов - не.

Според ОДС българите 2 години стискат зъби. Позитивното е, че докато стискаме зъби, има кой да ни разсмива, да ни учи как се садят картофи и да праща висшистите да пасат овце, има кой да нарича българския народ кучета, които трябва да се държат изкъсо. Но когато кучетата са гладни, лаят, време е да разлаем кучетата, призова Любен Дилов-син.

Българите вече започват да си дават сметка, че живеят в комикс, че ни управлява човек, за когото определено важи, че когато си чук, всички проблеми ти изглеждат като пирони, смята Любен Дилов-син. Според него има политическа криза в страната - „не е ясно кой управлява".

Той коментира, че преди две години Симеон Дянков говорел с гласа на ранния Парцалев и имал същите икономически тези. Сега вече говорел с по-възмъжал глас заради опитите да прилича на Брад Пит.
ОДС са категорични, че Дянков води архаична икономическа политика. Затова според тях трябва да се помисли дали местният и президентският вот да не се превърнат в преход към предсрочни парламентарни избори.

Според Стефан Софиянски правителството на ГЕРБ е правителството на спрялото време. „ГЕРБ спря времето на собствените си обещания", посочи той.
Управлението на Бойко Борисов на Софиянски му напомня на управлението на Жан Виденов. Очевидно Дянков е сгоден за кризата, убеден е Софиянски. По думите му две години финансовият министър и Бойко Борисов все за криза говорят.

За икономически подем Софиянски предлага диференциарно ДДС - драстично намаляване на налога за някои стоки и увеличаването му за други. Според него ДДС трябва да бъде намалено в основните хранителни продукти, за да се ускори потреблението. Трябва да бъде намалено за лекарства, книги и учебници и да се увеличи за луксозни стоки.