Намереното златно съкровище край Свещари „шашна" премиера Бойко Борисов и трима министри - на образованието Сергей Игнатов, на финансите Симеон Дянков и на културата Вежди Рашидов.

Представителите на правителството, както и журналисти и директорът на НИМ Божидар Димитров, бяха първите, които можаха да се насладят на магията на намерените златни накити, датиращи от втората половина на IV век пр. Хр.

Министрите и премиерът се надпреварваха един през друг да разговарят за уникалността на находката.

„Дянков, виждал си го съкровището?", попита премиерът финансовия министър Симеон Дянков и побърза да се пошегува с министър Сергей Игнатов (виден наш египтолог, б.р.): „В Египет няма такива работи".

Диана Гергова, която е ръководител на разкопките, се похвали пред височайшите гости, че откритието е плод на невероятен късмет. В деня преди да открият накитите от могилата излязла змия. На следващия ден при първите златни открития тя била около тях.

Просветният министър обясни, че змиите са пазителки на древните съкровища.

„Най-хубаво е с ръце да се пипа златото, че е чиста енергия", заяви пък културният министър Вежди Рашидов и не пропусна възможността да опипа златните накити.

Журналистите подканиха министър-председателя да се снима с една златна диадема, но той категорично отказа от мъжка суета. „А не, да изляза после аз с диадема на снимките". Диана Гергова го подкани, заявявайки, че много хора нарочно си слагат диадеми, но той отказа: „Аз не обичам да съм с диадема".

Културният министър беше притеснен за сигурността на могилите, където е открито съкровището. „Сега трябва да се пази, г-н премиер, че набезите после ще бъдат големи", каза Рашидов и похвали пред министър-председателя вицепремиера Дянков обяснявайки, че двамата договорили пари за охрана на могилите.

„Ние много пари даваме за археология", похвали се сам министър-председателят. (Макар, че въпросната експедиция на Гергова не е финансирана от държавата, б.р.).

 


"Археолог №1 на републиката" наднича
зад рамото на премиера към златото

Симеон Дянков също изтъкна, че само за 2012 г. държавата е отпуснала 32 млн. лв. за археологически разкрития. Усилията, които полагаме, се възнаграждават, констатира Бойко Борисов.

 

Вежди Рашидов реши да изтъкне и своя принос към археологическите разкопки и посочи, че само преди няколко дни Министерство на културата от собствения си бюджет е отпуснало 267 хил. лв. за реставрация и проучвателна дейност.

„От кога хората ще могат да го гледат?", поинтересува се Бойко Борисов. Диана Гергова обясни, че на златното съкровище обикновените граждани ще могат да се радват от сряда.

Тъй като обаче министър-председателят обича съкратените срокове, разпореди съкровището да е достъпно за граждани още от вторник.

Позитивни отзиви за разкопките вече има във Франция и в английската преса.

Симеон Дянков оставаше досега настрана от коментарите, затова Рашидов „му се притече на помощ" и изтъкна неговия принос: „Вицепремиерът да каже нещо, той обича археологията". Симеон Дянков прояви обаче скромнот и тихо отговори: „Аз само помагам".

Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров се притесняваше за друго нещо - че утре македонците ще кажат, че съкровището е тяхно и са ни го дарили.

Шефът на „Главболгарстрой" Симеон Пашов, който с техника е помагал при разкопките, обясни на представителите на правителството, че се очаква много по-голямо разкритие в дъното на могилата. Затова обаче е необходимо допълнително проучване със специална техника.

За целта археолозите трябва да разполагат с геофизичен радар. Такава машина има в България, но тя се ползва частно и струва 2 хиляди лева на декар. Симеон Пашов предлага сега могилите да се зазимят и на пролет да се започне с проучването. Въпросният геофизичен радар може да работи до 2 хиляди метра дълбочина.

Това истински впечатли министър-председателя Бойко Борисов, който възкликна: „До 2 хиляди метра! Това е повече, отколкото на метрото. Най-дълбоката част на метрото е 27 метра". „Колко струва един такъв апарат?", обърна се Бойко Борисов към Божидар Димитров, който веднага получи нареждане от финансовия министър Симеон Дянков: „Провери!".

По данни на Симеон Пашов въпросната машина струва около 50 хиляди евро. Министърът на културата веднага се вдъхнови такъв апарат да бъде купен за ползите на държавата. Божидар Димитров веднага се ангажира. „Аз мога да потърся и да го купим", увери той премиера и министрите.

Отново вниманието бе насочено към ръководителя на разкопките Диана Гергова. „Имаш късмет бе жена, да си жива и здрава!", пожела й Вежди Рашидов.

„Милион и триста хиляди лева платих за археологията в Шумен", каза Бойко Борисов, визирайки строителството на магистрала край града, където строителите отново се натъкнаха на археологически ценности. „Това е нищо", обясни Диана Гергова. „Как така е нищо", смути се министър-председателят. Гергова му обясни: „Знаете ли колко има още".

Финансовият министър Симеон Дянков не изневери на професията си и обясни възвращаемостта на инвестициите в археология. По думите му вложеното в разкопки и откриването на културни исторически ценности се връща с години наред.

Бойко Борисов обаче не отстъпи и каза: „Не правим магистрала в Шумен, заради археологията", след което прозря: „Значи и ние сме археолози". Диана Гергова възкликна: „Толкова е хубаво да имаме толкова нови колеги".

Тук Бойко Борисов се отдаде на мечти: „Да не беше криза, всяка стотинка за археология щяхме да даваме".

В края на днешната среща все пак бъдещето на разкопките край Свещари намери своето решение. Министърът на образоването Сергей Игнатов обясни, че неговото ведомство ще даде пари на Археологическия музей, за да закупи геофизичен радар, а музеят от своя страна ще го предоставя за разкопките и на други археолози.