Европейският парламент прие резолюция, с която категорично осъди убийствата на журналистите Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф, както и на хуманитарния работник Дейвид Хейнс, от „Ислямска държава (ИД).

ЕС трябва да използва всички възможни средства, за да помогне на иракските централни и местни власти в борба срещу ИД, включително с необходимата военна помощ. Депутатите призоваха международната общност да прекъсне достъпа на ИД до ресурси и за политическо решение на сирийския конфликт.

Създаването и разширяването на „Ислямски халифат" и другите екстремистки групировки в Ирак и Сирия са пряка заплаха за сигурността на европейските държави, според депутатите. Единствено истинско политическо решение на сирийския конфликт в дългосрочен план може да помогне да се неутрализира заплахата.

Нападенията срещу цивилни цели и използването на екзекуции и сексуално насилие в Ирак и Сирия не трябва да останат безнаказани, заявиха депутатите, отбелязвайки, че нападенията срещу цивилно население поради неговия етнически характер, политически пристрастия, религиозна принадлежност, вярвания или пол, могат да бъдат разглеждани като престъпления срещу човечеството.

За да бъдат спрени потоците от материали и финансови ресурси към ИД, депутатите призоваха оръжейното ембарго и замразяването на активите наложени от ООН да се прилагат по-ефективно. ЕС трябва също така да наложи санкции срещу търговците на петрол, добиван в контролираните от ИД области, както и срещу финансовите потоци, които позволяват на ИД да прави сделки и да използва данъчни убежища.

Текстът приветства решенията на някои държави членки на ЕС да доставят военни материали на кюрдските власти, като спешна мярка, и ги призова да координират усилията си. Членовете на ЕП приветстваха и усилията на САЩ да координират международната коалиция срещу ИД, както и решението на Арабската лига за сътрудничество с международната общност в борбата с екстремистите в Сирия и в Ирак.

Безопасното завръщане на традиционните малцинства и всички граждани, принудени да напуснат домовете си, трябва да бъде крайната цел и отговорност на всички регионални участници и ЕС, заявиха депутатите. Те изразиха подкрепата си за всички жертви на религиозната нетърпимост и омраза.