Повече от 40 на 100 от българите, участвали в изследване в средата на септември, посочват, че не знаят за какво става дума и няма да гласуват на референдум за АЕЦ „Белене". Това заяви шефката на Института за социални изследвания и маркетинг Мира Радева в сутрешния блок на БНТ, която дискутира заедно със социолога и изпълнителен директор на агенция "Медиана" Кольо Колев темата: Обществото между референдума и изборите.

Припомняме, минимумът, който бе поставен за провеждане на общественото допитване, е 60% участие на населението и ако този минимум не бъде достигнат, реферемндумът ще бъде дискредитиран.

По думите на Радева има изключителна динамика между обществените нагласи. Процентите „за" и „против" референдум за Белене са непостоянни и докато преди повечето хора са били „за" АЕЦ „Белене", сега този процент значително е намалял. „Това е много консолидирано мнение", смята шефката на МБМД.

Според нея, в крайна сметка хората са се объркали и от състояние на възторг, че въпросният проект за нова атомна електроцентрала е изгоден за българския народ, те изведнъж са се разколебали.

„Политиците ни объркват, защото имат своите цели, а аргументите идват след целите. Хората се объркаха, защото са казани много лъжи, глупости, инсинуации", категорично заяви Кольо Колев.

Той недоумява политическото противопоставяне. Според него най-важното за този референдум е хората да научат за какво гласуват. По думите му е много важна подготовката за референдум и това да се чуят контрааргументи.
„Ние сме избрали правителство, което ще вземе правилното решение, но явно не може", изтъкна Колев.

На въпрос дали управляващата партия в момента е длъжник на обществото Мира Радева бе категорична: „Аз мисля, че не просто в момента, бих казала, че в един дългосрочен план." Според Радева най-важният въпрос в крайна сметка е ще даде ли този референдум плод.

В отговора на този въпрос веднага се включи Кольо Колев, според когото плод определено ще има и това е знанието, с което хората най-накрая ще бъдат информирани защитават ли се нашите интереси.
„Това е пътят към гражданското общество. Най-накрая хората ще разберат, че от тях зависи", увери Колев.

Запитани дали това няма да е една генерална репетиция за парламентарните избори, гостите в студиото отговориха до известна степен разнородно.
„Аз не виждам", заяви Кольор Колев, но допълни: „Може би донякъде може да видим, но доколкото обществото да ни помогне на нас, социолозите, да си направим сметките."

„Аз смятам, че ще има политизация на изборите. Това вече е неизбежно.", добави от своя страна и Мира Радева. Според нея тази апатия ще бъде преодоляна, ще има активизация и хората ще се ориентират спрямо симпатията си.

„Вероятно има БСП-ари, които имат своите притеснения", вмъкна Колев. По думите му най-важното от цялата ситуация е, че хората ще поемат отговорност да вземат решения.

Относно идеята на икономическият министър Делян Добрев разходите за очаквания референдум да бъде покрит с партийни пари, социологът Колев отговори остро: „Извинете, референдумът е грижа на дър-жа-ва-та!"
„Знаете ли, в гимназията момчетата се стреляха с хартиени фунийки. Точно на това ми прилича цялата работа", добави от своя страна Мира Радева.