колиСтикерите на колите от застрахователни компании да отпаднат. За това призова отново вътрешният министър Цветан Цветанов на форум за застраховката "Каско", цитиран от money.bg.

Той призна, че има непрозрачност в застрахователния бизнес и това не е тайна. Цветанов каза още, че има автокрадци, които са в услуга на застрахователните компании.

Според Цветан Цветанов стикерите са предпоставка за престъпност и оказват съществено влияние върху автокрадците.
Той изтъкна, че по данни на полицията определени хора посредничат между някои застрахователни компании и крадците.

Надявам се до 10 дни да се инициира промяна в законодателството за маркирането със стикери при застраховането на автомобили, съобщи още той.
По думите му правителството е убедено, че ще защити интересите на гражданите и че ще има прозрачност в работата на всички застрахователни компании.

Според него проблемът трябва да се реши веднъж завинаги, за да се покаже и на големите международни компании, че се спазват общоприетите европейски стандарти.
Маркировките и стикерите в автомобилното застраховане генерират финансов ресурс за около 40-50 млн. лева, каза още Цветан Цветанов.

Орлин Пенев, председател на Асоциацията на застрахователите, посочи, че убеждението, че застрахованите автомобили със сложена т. нар. пасивна маркировка са по-защитени от посегателства е в противоречие с европейското законодателство.

Цветанка Крумова от дружество "Армеец" заяви, че тази практика съществува навсякъде по света и у нас идеята за премахването й може би се дължи на конкуренцията на пазара.

"Вместо да извадим прашинката, може да извадим окото", коментира Крумова и добави, че може да се "убият" българските компании, които са по-печеливши у нас, за сметка на чуждестранните.