Природният газ за третото тримесечие ще посъкпне с 5,16%. Това предвижда Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, съобщава БТВ.

Регулаторът ще разгледа доклада на работната група по искането на "Булгаргаз" за увеличение на цената на природния газ на открито открито заседание следващата седмица.

В заявлението си за промяна на цените компанията предлага актуализация с 19,63 на сто спрямо предходното тримесечие. От дружеството посочват, че мотив е продължаващото поскъпване на петрола и неговите деривати на международните пазари.

След анализа на икономическите обстоятелства и разчетите на дружеството работната група на ДКЕВР предвижда корекция на пределната цена спрямо предходното тримесечие с 5,16% или от 413,47 лв. на 434,80 лв. за 1000 кубични метра без ДДС.

Изчисленията на експертите са направени при запазването на посочените от "Булгаргаз" изходни параметри и гарантират осигуряването на достатъчно средства за нормалната работа на газовото дружество.

Корекцията в цената компенсира разходите за покупка на природен газ в сравнение с предходното тримесечие, без да внася изменение в останалите оборотни средства на компанията, посочват от енергийния регулатор.