Меморандум за предприемане на проучване за терминал на втечнен газ в Егейско море, е подписал вчера в Атина изпълнителният директор на Българския Енергиен Холдинг, съобщи на последния си брифинг в министерството на икономиката Трайчо Трайков.

Той поясни, че този терминал трябва да е регионален проект за страните от Югоизточна Европа и че освен Гърция и България, вероятно ще се включат Румъния, Сърбия и Македония.

Терминалът допълнително ще осмисли българо-гръцка газова връзка и по него първо ще бъде внесен катарски и алжирски газ, а след немного години се очакват по него и доставки на газ от средиземноморските находища между Кипър и Израел, съобщи още Трайков.

Той каза, че в енергетиката са подготвени достатъчно много проекти, така че ще има лавина от първи копки и рязане на ленти в следващата година и половина до края на мандата и през следващия управленски мандат.

Трайков конкретизира, посочвайки интерконекторните газови връзки с Гърция и Румъния и свършената огромна по обем подготвителна работа.

Той поясни, че изграждането на една газова връзка включва първо междудържавни отношения, след това преговори на корпоративно ниво, акционерни споразумения, договори, устави и подчерта, че всичко това е свършено за тези два проекта.

Дори да бяхме заварили тази подготвителна работа свършена, пак нямаше да се види от хората", добави Трайков. Той съобщи още, че днес премиерът ще подпише в Анкара нов документ за изграждането на газовата връзка с Турция.

Припомняме, една от критиките на премиера към Трайков бе, че за три години нищо не се е случило и проектите били на ниво „започване".

Отиващият си икономически министър отбеляза, че икономиката е и образование, и инфраструктура, и ефективна правоохранителна дейност, така че да се придаде плътност на това понятие винаги трябва да се има предвид работата на едно цяло правителство.

За туризма той каза, че се е развивал добре с годишни ръстове - 6-7% и че полаганите усилия са за това България да се развива като целогодишна туристическа дестинация с различни форми на алтернативен туризъм.

Според Трайков във всички ресори на министерството има значителен напредък. „Това е нормално. Тези, които идват след нас стъпват на постигнатото и постигат още по добри резултати. Това трябва да е моделът в България", каза Трайков.

Той обеща на журналистите лесен преход с новия министър и подчерта, че той има качества. Трайков не пропусна и да изкаже искрена благодарност на екипа, с който е работил.

Относно напрежението в Горубсо-Мадан Трайков съобщи, че е започната процедура за отнемането на концесията и че миналата седмица е даден 30-дневен срок на собственика или да плати задълженията си, или да постигне споразумение за тяхното разсрочване.
Трайков добави още, че финансовият министър е разпоредил пълна данъчна ревизия.

По-късно депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев информира, че на днешното заседание на ПГ е присъствал и Трайков, който казал, че е останал с много добри впечатления от работата си с парламентарната група на ГЕРБ и с Министерския съвет.

„Той остава с най-добри чувства и каза, че в бъдеще можем да разчитаме на него", добави Главчев.