В бургаското село Константиново са се появили съмнения за птичи грип по домашни кокошки. Населеното място се намира край бургаското езеро Мандра. От птиците са взети кръвни проби, които са изпратени в лаборатория в София.

Директорът на Агенцията за безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев заяви, цитиран от БиТиВи, че първите резултати се очакват най-рано утре. Дворът с птиците е дезинфекциран, подчерта той.

Припомняме, преди няколко дни в Бургас бе открит мъртъв пеликан, заразен с птичи грип. Определена е 3-километрова предпазна зона и още 10 км надзорна зона около огнището. Започва засилен контрол на дивите птици в цялата страна.

На фона на засилените мерки против разпространението на птичи грип в Бургаско, в болницата в града преди два дни са постъпили двама души, консумирали мъртъв лебед. 37-годишният Андрей Станчев и 16-годишният му син Иван преди десетина дни намерили мъртъв лебед в езерото Вая и го изпържили.

Националният консултант по епидемиология на инфекциозните болести проф. Мира Кожухарова е категорична, че след установения случай на птичи грип в Бургас няма повод за притеснение за здравето на хората. Това е заболяване при дивите птици и затова рискът за хората е нищожен, обясни тя.