Комисията за въоръжените сили в Сената на САЩ единодушно одобри Робърт Гейтс за министър на отбраната, предаде АФП. Кандидатурата предстои да бъде одобрена от целия Сенат в края на седмицата.

Гейтс бе номиниран от президента Джордж Буш и трябва да замени уволнения Доналд Ръмсфелд.
Само селд един ден изслушвания, всичките 21 членове на комисията одобриха кандидатурата на Гейтс за военен министър.

По време на изслушванията Робърт Гейтс заяви, че САЩ имат проблеми в Ирак и прогнозира, че ако до година - две Ирак не бъде стабилизирана, това може да има сериозни последствия за региона, информира АП. По думите му това, което се прави в момента там, не е задоволително. Гейтс заяви, че е отворен за идеи по отношение на политиката на САЩ в Ирак и че като военен министър, войната в Ирак ще е основният му приоритет.

На въпрос дали САЩ печелят в Ирак кандидатът отговори отрицателно, след което допълни, че по негова преценка на този етап САЩ „нито печелят, нито губят".

На изслушването Гейтс не е показал ясно становище по въпроса за срока за изтегляне на американските  войници от Ирак. Все пак той е отбелязал, че към момента не е запознат достатъчно с обстановката там, за да изрази мнение как евентуално изтегляне би се отразило.

Гейтс е против война срещу Сирия или Иран, защото това според него само ще влоши положението в Ирак.

По отношение на Русия новият министър на отбраната заяви, че опитите на Владимир Путин да възстанови страната си като велика сила, предизвикват опасения относно това колко далеч би стигнал той, предава АФП.

Гейтс обръща специално внимание на зависимостта на Европа от руски газ. Той припомня конфликта с Украйна в началото на годината, когато Русия прекрати доставките на газ и това доведе до прекратяване на доставките на природен газ и за Западна Европа.

Гейтс припомня опитите на САЩ преди две десетилетия да предупредят Европа относно тази опасност.