В Москва започна процесът срещу трите момичета от пънк групата "Pussy Riot", обвинени за това, че са направили пънк молебен за избавяне на Русия от Владимир Путин,  съобщиха информационните агенции.

Според повдигнатото обвинение, молебенът срещу Путин, състоял се в храма „Христос Спасител" е акт на хулиганство, а руската православна църква го окачестви като богохулство.

На днешното заседание, което продължи над 11 часа, са били изслушани показанията на служители в храма, които са заявили, че са се почувствали оскърбени от поведението на "Pussy Riot".

Съдията по делото Марина Сирова е отклонила повечето от въпросите, отправени към свидетелите от обвиняемите и техните адвокати

Трите момичета смятат, че в най-лошия случай може да се приеме, че молебенът в храма представлява административно нарушение, но не хулиганство.
Те са поднесли извинения на вярващите, които са се почувствали оскърбени, но отхвърлят обвинението, по което е заведено делото срещу "Pussy Riot".

Една от музикантките -  Надежда Толоконникова, отбелязва, че мотивите за действията й са само политически и художествени и че не е имала за цел да оскърби вярващите. Тя определя като грешка това, че молебенът е извършен в самия храм, но подчертава, че от страна на Pussy Riot не са произнасяни оскърбителни думи по отношение на вярващите, Бога или църквата.

Друга обвиняема - Екатерина Самуцевич  определя арестуването на "Pussy Riot" като част от репресивните мерки, целящи да подтиснат политическата активност.

Според защитата на трите момичета, още със започването на делото е ясно каква ще бъде присъдата, както и че тя ще бъде незаконна. Адвокатите отбелязват, че през целия ден обвиняемите са били в стъклен „аквариум" и са били лишени от храна  По думите им, това е форма на изтезание.

Делото продължава утре.