До края на годината влизаме в Шенген по въздух и вода. Тази оптимистична прогноза дойде от вицепремиерките Меглена Кунева и Румяна Бъчварова.

Още преди няколко дни, по време на инспекция на летище "Бургас", Кунева обяви, че 100 процента сме готови за влизане в Шенген по въздух и вода.

Нестабилността в съседните региони носи несигурност и предизвикателства пред Европа. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по време на изслушването във вътрешната и външната комисия на НС, където заедно с МВР шефа бяха изслушани за готовността ни за Шенген.

Чуждестранните терористи и бежанците са основен наш аргумент при преговорите ни за Шенген, стана ясно от думите й. Сигурността е обща кауза, категорична е Кунева. Ние сме в непосредствена близост до регионите на конфликти в Близкия Изток, обясни още вицепремиерът, според когото страната ни е ключова външна граница на ЕС.

България е технически готова за Шенген. Всички препоръки на Брюксел са изпълнени. Безпрецедентно, според Меглена Кунева, е България и Румъния 10 години след присъединяването им към ЕС да чакат още членство в Шенгенското пространство.

Нямаме финален срок, недоволна е тя. Нямало и ясни критерии какво означава да си изпълнил критериите на Механизма за сътрудничество и оценка. Припомняме, членството ни в Шенген се обвързва именно с него.

Не можем да имаме Европа на две скорости по отношение на сигурността, изтъкна вицепремиерът. Меглена Кунева обясни, че внедряваме най-модерните технически средства на Шенген. Тя очаква промени в шенгенското законодателство заради бежанския натиск и настоя страната ни да е активна част от този процес.

Във Франция имаме отчетлив пробив, отчете още Меглена Кунева. Убедили сме и Швеция, че сме готови. Германия очаква резултати в кратки срокове, стана ясно още от думите й. Амбицията ни е да спечелим повече членки на наша страна, обясни Меглена Кунева.

Искаме най-напред да паднат морските и въздушни граници, коментира още тя и допълни, че евроинституциите я уверили, че това е напълно възможно.

МВР шефът Румяна Бъчварова сподели също своите впечатления. В Европа няма две мнение по въпроса дали България отговаря на техническите критерии, каза тя. Още от 2012 е това становище. България по отношението на сигурността и бежанския натиск действа като шенгенска държава, изтъкна силовият министър.

Тя е оптимист заради председателството на ЕС от Люксембург, което започва от юни, чиято амбиция е членството на Румъния и България към Шенген трябва да стане до края на годината.

Иначе имаме категоричната подкрепа на 16 държави-членки, стана ясно още от думите на вътрешния министър. Неизбежно е скорошното ни приемане поне по сини граници в Шенген, подчерта Бъчварова, която очаква това да стане факт до края на 2015-та.