Председателят на Комисията за външна политика към руската Държавна Дума Алексей Пушков обяви, че Русия е предала доказателства на Съвета за сигурност на ООН, че сирийската опозиция е използвала повече от няколко пъти химически оръжия в Сирия, предаде SANA.

Пешков подчерта по време на заседание на Думата, че не само правителството, но и опозиционните сили са използвали химически оръжия, подчертавайки, че опозицията дори ги е използвала повече от един път.

Цитиран от сайта Russia Today, руски официален представител изрази опасения от провокации за подкопаване на усилията за прилагане на руската инициатива химическите оръжия на Сирия да се поставят под международен контрол.

Позицията на представителя е във връзка с информация, че „сирийската опозиция" обмисля военен удар срещу Израел и после да обвини сирийското правителството.

Междувременно руският разрушител „Москва", големият десантен кораб „Николай Филченков" и корабът „Сметливи" ще се присъединят към постоянната оперативна група на руските ВМС в Средиземно море на 15-17 септември, съобщиха от руското военно министерство, предаде „Гласът на Русия".

Разрушителят „Москва" премина през Гибралтарския проток на 10 септември и сега се е насочил към източната част на Средиземно море, където ще се срещне с корабите от постоянната оперативна група. Очаква се да пристигне на 17 септември", допълниха от ведомството.

Според експерти съсредоточаването на руските кораби в района е във връзка с евентуално евакуиране на руски граждани от Сирия.