Франция е готова да признае въоръженото крило на движението „Хизбула" за терористична организация, публикува на страниците си арабският вестник „Ал-Хаят", цитиран от mignews.com.

Европейският съюз е под натиск от страна на САЩ и Израел, настояващи европейските страни да включат в „черния списък" шиитската групировка.

Тези искания се усилиха особено много през последния месец, когато България установи, че за взрива на бургаското летище, вследствие на който загинаха петима израелски туристи и българинът - шофьор на автобуса, е съпричастна именно „Хизбула", пише още изданието.

Според френски източници откритостта от страна на Париж по отношение на признаването на въоръженото крило на движението за терористична групировка, е пряко свързана с атентата в Бургас и участието на членовете на „Хизбула" в гражданските войни в Сирия на страната на президента Башар Асад.

В сряда външният министър на Франция Лоран Фабиус обсъди този въпрос с държавния секретар на САЩ Джон Кери, посочва „Ал-Хаят".

Според източника това признаване на „Хизбула" за терористична групировка е по-скоро символично, отколкото реално, тъй като не означава внасяне в „черния списък" на ЕС на политическото крило на „Хизбула". Следователно няма да е проблем тази групировка да получава парични средства от своите поддръжници в Европа.

Междувременно се появиха и информации от германски медии, които твърдят, че Германия също може да поиска включване на ливанската организация в списъка на ЕС с терористични организации.

Засега от страните в Европейския съюз единствено Холандия смята „Хизбула" за терористична, а Великобритания направи това само по отношение на военното крило на организацията.