Няма да бъде премахнат визовият режим за краткосрочно пребиваване у нас (до 90 дни) за гражданите на Руската федерация. Това решение е взето от Комисията по икономическа политика и туризъм, съобщава БГНЕС.

Комисията е разгледала и отхвърлила предложение на „Атака" да отпадне визовият режим за руски туристи. Предложението е направено с оглед на очаквания спад през летния сезон. Проекторешението е внесено още през март. То е разпределено в две комисии - по икономическа политика и туризъм и по външна политика. Отхвърлено е и от двете.

Становища срещу визовия режим има и от министерствата на външните и вътрешните работи. Външно обяснява, че наличието на визов режим е предвидено в европейски регламент от 15 март 2001 година за определяне на третите страни, чиито граждани трябва да притежават виза, когато преминават външните граници на държавите-членки.

Проектът на решение, който е предложен, не е съобразен с Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, с обвързващите разпоредби на правото на Европейския съюз, както и с разпоредба от Конституцията на Република България.

Експертите от МВнР смятат, че ако проектът на решение бъде приет, това би нарушило общностното законодателство.

Именно поради тази причина депутатите отхвърлиха без никакви дебати проекторешението на Волен Сидеров. За него гласа си е дал само представителят на „Атака". Всички останали са се въздържали.

От Външно уточняват, че днешното положение е съвсем различно от ситуацията при внасянето на предложението през март. Експертите отчитат, че има намаление на броя на руските граждани, които предават заявление за пътуване в България, но то не е такова, за каквото се е говорело през март. Визовият режим според тях е най-малкото препятствие. Експертите са категорични, че намаляването на руските туристи се дължи на други причини и визовият режим не се отразява на пътуванията.