Очаква се Европейската централна банка да прекрати програмата за отпускане на спешна ликвидна помощ на гръцките банки в неделя, научи БиБиСи.

Гръцките банки зависят от спешната ликвидна помощ (ELA) на ЕЦБ, за да не фалират. По-късно днес Управителният съвет на банката ще проведе среща, след като кредиторите и Атина не успяха да постигнат споразумение.

Гърция най-вероятно ще „обяви понеделник неработен ден за банките, въвеждайки контрол върху капиталите", заяви източник пред БиБиСи.

Международната спасителна програма за Гърция изтича във вторник, а Атина трябва да внесе 1,6 милиарда евро в Международния валутен фонд.

Гръцките депутати „опоскаха" банкоматите в сградата на парламента
Още...

Вчера финансовите министри от еврозоната не удовлетвориха желанието на Атина да се удължи програмата с няколко дни. Те бяха шокирани от обявеното от премиера на Гърция Алексис Ципрас решение да се проведе референдум за предложенията на кредиторите. В ранните часове на днешния ден парламентът на Гърция одобри националното допитване, което ще се проведе на 5 юли.

Вчера имаше огромни опашки пред банкоматите в гръцките градове. През последните седмици ЕЦБ всекидневно увеличаваше финансовата помощ за гръцките банки, като таванът достигна до около 90 милиарда евро.

По-рано днес шефът на МВФ Кристин Лагард заяви, че фондът нe може да помогне на Гърция, а допитването е безсмислено.

Финансовият министър на Австрия заяви, че излизането на Гърция от еврозоната „изглежда почти неизбежно към момента" и това ще бъде възможно, ако Атина първо поиска да напусне ЕС и другите страни удовлетворят молбата.

Френският премиер Манюел Валс смята, че има "голям риск" Гърция да напусне еврозоната, ако гърците гласуват срещу предложенията на кредиторите на референдума.

Според Валс ЕЦБ трябва да поддържа подкрепата за Гърция.

„Европейската централна банка е независима, но...не мисля, че може да отреже спасителната линия за гърците. Гръцкият народ е този, който страда", подчерта Валс пред френски медии.

Управителният съвет на банката включва шефовете на централните банки на 19-те страни в еврозоната, включително на Гърция, както и шестима души от Изпълнителния борд. Технически е необходимо 2/3 мнозинство, за да може ЕЦБ да отхвърли молба за допълнителна помощ. По-късно днес ЕЦБ ще вземе решение как да продължи да процедира.