Международна петиция се опитва да запази пещерата Ветреница от икономическото развитие в района.

Инициативата започна с включването на Спелеоложката асоциация на Босна и Херцеговина „Ветреница - Попово поле", Международното общество за подземна биология (СИБИОС), Международния съюз за опазване на природата (МСОП) и Световната комисия за защитените райони - Работна група за пещерите и карстовите райони.

Пещерата Ветреница, разположена в карстовия ландшафт в южната част на Динарските Алпи, е най-голямата пещерна система в БиХ и се смята за подземната пещера с най-голямо биологично разнообразие в света.
Входът на пещерата е близо до с. Завала (Община Равно) в Южна Херцеговина.

Известната дължина на пещерата е 6 км, която включва основен тунел, дълъг 2,5 км, но геолозите подозират, че Ветреница може би се простира на още 10-15 км до Адриатическо море.

Само 20 пещери в света са обитавани от над 20 животинска вида, пише SETimes.com.

Ветреница е известна с пещерния си живот, включващ 85 вида троглобити (пещерни обитатели) и стигобити (водни пещерни обитатели), брой, който си съперничи единствено с пещерата Постойна в Словения и надминава значително този в Мамутовата пещера в американския щат Кентъки, която е в списъка на световното наследство.

Ветреница има просторни коридори и камери с множество езера и водопади и както целогодишно, така и сезонно течащи реки.

Най-дългото езеро, Велико езеро, е дълго 180 м. Пещерата изобилства от сталактити, калцитни кори, драперии и каскади. Досега палеонтолозите са открили във Ветреница останки от осем вкаменени животни.

През 1950 г. Ветреница получи защита като природен паметник, както и включване в списъка на Мрежата от области от специален консервационен интерес. Националната комисия за ЮНЕСКО в БиХ препоръча на два пъти (през 2004 г. и 2007 г.) включването й в Списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

Международната петиция призовава властите в Босна и Херцеговина да изпълнят международните си задължения за защита на природата в страната.

В нея те се призовават още да прекратят промишлената дейност в околностите на Ветреница, като добив на инертни материали, черпене на вода в пещерата и използването на химикали върху повърхността на пещерата.

Участниците в петицията освен това искат властите да се консултират с квалифицирани институции, преди да започнат всякакви туристически начинания в района на пещерата, за да може да се опази тази силно чувствителна и уникална екосистема.