Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел отказва да спре с изграждането на жилища в Източен Йерусалим, съобщи БиБиСи.

Изказването му последва искането на САЩ Израел да се откаже от намеренията си да изгради жилищен комплекс за еврейски заселници в района. По думите на Нетаняху Израел може да строи където си поиска.

По-рано израелският посланик във Вашингтон Майкъл Орен е бил извикан в Държавния департамент, за да му се заяви, че проектът за жилищен комплекс не трябва да бъде реализиран, допълва БиБиСи.

Проектът предвижда изграждането на 20 апартамента в предимно населения с араби Източен Ерусалим.

Не можем да приемем, че евреите ще бъдат лишени от правото да живеят и купуват жилища, където и да е било в Йерусалим, подчерта Нетаняху. Обединен Йерусалим е столица на еврейския народ. Нашият суверенитет над него не може да бъде подлаган под въпрос, каза още той. За момента няма коментар за реакцията на Израел от страна на САЩ.

Изказването на премиера е пореден признак за задълбочаването на конфликта между САЩ и Израел по въпроса за заселническата дейност, която еврейската държава извършва в окупираните територии, отбелязват агенциите.

Израел анексира Източен Йерусалим след Шестдневната война през юни 1967г. Противно на международната общност и палестинците, Израел не счита, че постройките, намиращи се в източната част на Йерусалим, влизат в рамките на еврейските заселнически колонии.