Отношенията на Турция с Израел и Иран могат да застанат на дневен ред с победата на републиканците на междинните избори в САЩ, пише турското издание Хабертюрк.

Организацията Асамблея на турско-американските дружества посочва, че републиканците, които увеличиха представителите си в Конгреса и спечелиха мнозинство в Камарата на представителите, са много чувствителни по отношение на връзките с Израел и в известна степен гледат на държавите от позицията на това дали обичат или не обичат Израел.

Според нея, ако бъдат поставени пред дилемата да избират между Турция и Израел, ще изберат Израел.

От нея смятат, че като се вземат предвид позициите на републиканците по отношение на Израел и свързания с това въпрос за Иран, Конгресът може да засили натиска си над Турция да подобри отношенията си с Израел. В същото време обаче този натиск ще бъде в границите на дипломатическата разумност.

Според председателя на асамблеята Турция поначало е най-добрият приятел на Израел в региона, а Израел от своя страна е най-близка по начин на живот, демократична и икономическа култура до Турция и страната, чиято дума в САЩ се чува най-много.

При новия състав на Конгреса пред Турция могат да възникнат проблеми относно връзките с Иран.

Американската администрация възприема положително близкоизточната активност на Турция в тази посока, но някои представители на Конгреса могат да погледнат на това по-различно и затова трябва крилата в Конгреса добре да бъдат информирани от турските дипломати и политици.