Независимият депутат Велизар Енчев иска Комисията по досиетата да бъде закрита. Според него за деветте години на съществуването си комисията е изразходвала над 30 млн. лева.

Енчев е внесъл в деловодството на парламента проект на закон за закриване на комисията, съобщава БГНЕС.

Законът има един единствен член. В преходните и заключителните му разпоредби пък било записано, че до един месец след приемането му, правителството трябва да създаде ликвидационна комисия. Ако законът бъде приет, до три месеца след неговото обнародване, Комисията по досиетата трябва да бъде закрита.

Според Велизар Енчев закриването на комисията ще представлява сериозна икономия за държавния бюджет. Той предлага икономисаните средства да се пренасочат към БАН, която страда от хроничен недостиг на пари.

Енчев е убеден, че правомощията на Комисията по досиетата могат да се осъществяват от НРС, ДАНС и Служба „Военна информация".

В мотивите на независимия депутат до парламента се посочва още, че обективността на работата на Комисията по досиетата била поставена под съмнение. Като аргумент се изтъква, че е съставена на партийно-квотен принцип.

Велизар Енчев смята още, че разкриването на български разузнавачи на Балканите и Близкия изток крие в голяма опасност. Според него това би имало непоправими последици за самите тях и семействата им.