По последна информация от южноосетински източници в ранния следобед в продължение на два часа със 152-милиметрови оръдия е обстрелвано село Хетагурово.
По цялата граница с Южна Осетия се наблюдава активност на грузинските войскови подразделения.

Интерфакс съобщава за минометен обстрел срещу предтрадие на Цхинвали.

В същото време грузинска радиостанция съобщава, че гуризнските села Авневи и нули са били обстрелвани с голямокалибрено оръжие.
С целенасочена стрелба е взривена антената на мобилния грузински оператор „Магтиком"

Външното министерство на Грузия призова Русия да осигури пряк диалог между Груция и Южна Осетия.
Призоваваме Русия да използва влиянието си върху сепаратистите за установяване на мир в региона, се казва в изявление на Тбилиси - вместо да ги подстрекава за начало на военни действия, да осигури участето им в преговори.

Грузия е убедена, че благодарение на руската подкрепа сепаратистите в Южна Осетия запазват властта си, се казва още в изявлението.

Цялата отговорност за случващото се през последните дни носи руската страна.
Именно през Рокския тунел в южноосетинския участък на руско-грузинската граница преминават наемници и военна техника, с която се атакуват мирни селища, заявява още Тбилиси.

По-рано днес стана ясно, че контингентът миротворци в Южна Осетия е приведен в бойна готовност.

Това съобщава, цитиран от руските медии, заместник командирът на корпуса Владимир Иванов.

По думите му през цялата нощ за зафиксирани нарушения на споразумението за прекратяване стрелбата между южноосетинските и грузински въоръжени сили.

През нощта са засечени пет незаконни прелитания на самолети Су-55 в района северно от град Гори, както и три полета на безпилотни разузнавателни самолети.

По-рано от южноосетинска страна съобщиха за 18 пострадали в резултат на грузинския огън. Те са от селата в Цхинвалския и Знаурския райони.

Един от пострадалите е в тежко състояние.

Президентът на непризнатата република Едуард Кокойта заяви готовността си да участва в преговори във вече договорения четиристранен формат на Смесената контролна комисия по грузинско-осетинския конфликт.
Сега думата има Грузия, подчертава Кокойта.

В същото време Абхазия обави, че е готова да се защитава, тъй като Грузия подготвяла „голяма агресия" и широкомащабни военни действия.

Ако това се случи ние също започваме бойни действия, в съответствие с договореностите с Южна Осетия, заявява секретарят на Съвета по сигурност на Абхазия Анатолий Баранкевич.

По негова информация Грузия придвижва към Цхинвали механизирания батальон на 5-а бригада. Други части и подразделения също са в бойна готовност, заявява Баранкевич.

По думите му грузинската страна се готви да завладее цялата територия на непризнатата република.