Природният газ поскъпва от днес с 9,2 на сто реши на закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Така 1000 кубически метра газ ще струват близо 349 лева без ДДС.

Тази цена е пределната, по която Булгаргаз може да продава синьото гориво през следващото тримесечие.

По своя преценка газовите дружества ще могат да продават природния газ на по-ниски от утвърдените цени.

Експерти на комисията извършват икономически анализи за влиянието на новите цени на синъото гориво вурху дейността на топлофикационните дружества, ползващи природен газ.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров вече посочи, че се обмисля държавата да се откаже от дивидента, който получава от Булгаргаз, за да може дружеството да продава на по ниски цени.

Припомняме, мотивирайки се с ръста на международните цени на петрола и мазута "Булгаргаз" поиска 11-процентно увеличение на суровината.

Изпълнителният директор на „Топлофикация" - София Петко Милевски каза, че не е привърженик на поскъпването на парното и че дружеството е предприело мерки да намали цената на топлинната енергия, независимо от поскъпването на газта.

"Инвестиционната програма на „Топлофикация"- София това лято е насочена към докарването на газ и екипирането на водоотоплителните централи, които вместо на два пъти по-скъпия мазут ще работят на газ."

Това автоматично ще даде на дружеството един резерв спрямо повишението на цената на газта, допълни Петко Милевски.

Изпълнителния директор на Пловдивската топлофикация Мирко Угринов каза, че при тези цени на газта разходите на дружеството ще се увеличат и то ще търпи загуби, но няма как да се поиска увеличение на цените на парното в средата на регулаторния период.