Търговското споразумение ЕС-Украйна, което е център на напрежение между Русия и Запада, може единствено да бъде променено от Брюксел и Киев.

Това отбелязва в писмо до руския президент Владимир Путин председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, предадоха западни и руски медии.

Путин иска участие на Русия в преговори за поправка на споразумението между ЕС и Украйна, тъй като Москва смята, че то ще засегне икономиката на страната и заплаши, че ще ограничи достъпа на Украйна до руския пазар, ако Киев го приложи.

Припомняме, ЕС и Украйна ще приложат Споразумението за асоцииране на два етапа: политическата част започва веднага да се прилага с реформи в системата, а икономическата ще се прилага от 1 януари 2016 година.

В този контекст сме силно обезпокоени от приетия наскоро указ от руското правителство, който предлага нови търговски бариери между Русия и Украйна. Ние считаме, че прилагането на този указ противоречи на съвместно договорените заключения и решения да се отложи временно прилагането на част от Споразумението за асоцииране, свързано с търговията", отбелязва Барозу в писмото до руския лидер.

„Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна остава двустранна договореност и...в съответствие с международното право всяка промяна може да бъде направена само по молба на една от страните и със съгласието на другата", продължава шефът на ЕК.

Барозу добави, че могат да бъдат проведени допълнителни консултации с цел обсъждане на руските притеснения по отношение на търговската зона между ЕС и Украйна.

Иначе той изразява надежда за „бърз и решителен прогрес" в газовите преговори между Русия, Украйна и ЕС. Според него от ключова важност е възобновяване на енергийните доставки за гражданите на Украйна и пълно изпълняване на задълженията на Русия към потребителите на газ в ЕС като доставките бъдат подсигурени.

Преди няколко дни Путин изложи руската позиция в писмо до Барозу.