Американската Агенция за национална сигурност е следяла и подслушвала около 70 милиона телефонни обаждания във Франция за период от 30 дни, пише френският Le Monde, позовавайки се на документи, разкрити от Едуард Сноудън, предаде СиЕнЕн.

Междувременно не закъсня реакция и от френското правителство след изтичане на информацията. Франция привика американския посланик в протест срещу информацията на изданието, каза френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс.

„Незабавно привиках американския посланик и той ще бъде посрещнат тази сутрин в Ке д'Орсе (френското външно министерство)", допълни Фабиюс пред журналисти по време на среща на външните министри на ЕС в Люксембург.

По-късно NBCNews публикува съобщение, в което се казва, че американският посланик във Франция се е срещнал с шефа на щаба на външното министерство и е обещал да предаде позицията на Вашингтон.

"Този тип практики на посегателство над личния живот е абсолютно недопустим между партньори. Трябва много бързо да се уверим, че това повече няма да се случва", добави Фабиюс.

Вътрешният министър Манюел Валс по-рано заяви, че твърденията са „шокиращи" и добави, че „ако съюзническа страна шпионира Франция, това е напълно неприемливо".

Телефонни комуникации на френски граждани са прихванати на масово ниво", отбелязва френският таблоид.

Подслушването се е осъществило в периода 10 декември 2012 година до 8 януари 2013 година. Американската агенция е прихващала средно по 3 милиона разговора на ден.

Изданието обяснява как е работила системата: „Когато телефонният номер е използван във Франция, той активира сигнал, който автоматично води до записване на разговора. Очевидно тази система за наблюдение също събира и смс съобщения и се използват ключови думи. Накрая очевидно Агенцията за национална сигурност съхранява история на връзките до всяка цел - или метадата".

Белият дом игнорира обвиненията на Франция и подчерта, че „всички страни" провеждат шпионски операции.

Като част от политиката ние ясно заявихме, че САЩ събират чуждестранно разузнаване по начина, по който събират всички страни", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Кейтлин Хейдън, предаде „Франс прес".

Вчера германското списание Der Spiegel съобщи, че американската агенция „систематично" е подслушвала мексиканското правителство. Тя е хакнала публичния мейл на мексиканския президент Фелипе Калдерон, който се ползва от правителството.

Списанието също е използвало документи от Сноудън.

Тази практика е неприемлива, незаконна и е срещу мексиканците и международното право", оплака се в съобщение външното министерство на Мексико, допълвайки, че бързо ще разследва случилото се.

Случаят със Сноудън: на 5 юни изтече първата класифицирана информация за американската програма в британския Guardian, в която става въпрос, че Агенцията за национална сигурност е събирала телефонни разговори на милиони американци; на 6 юни са публикувани подробности от програмата Prism в Guardian и Washington Post; на 9 юни Guardian идентифицира Едуард Сноудън като източник на класифицирана информация по свое желание; на 14 юни САЩ повдигнаха обвинения срещу Сноудън; на 23 юни Сноудън напусна Хонконг за Москва; на 12 юли той поиска убежище от Русия; на 1 август Сноудън получи временно убежище от Русия.