Oт КРИБ се присъединиха към мнението на останалите работодателски организации, които остро критикуваха начина, по който бе взето решение за пенсионната реформа.

Ситуацията около подписания Меморандум за разбирателство между правителството и синдикатите е скандална, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пред радио К2.

Припомняме, преди дни, след среща с финансовия министър Горанов, Домусчиев единствено коментира, че има критики към работата на НОИ и не би си поверил парите на института.

Предложенията за частните фондове дойдоха изненадващо, категоричен Калфин
Още...

Сега той е доста по-категоричен и остър към начина, по който е взето решението, свързано с частните пенсионни фондове и НОИ.

Тези промени на практика разрушават модела на пенсионно осигуряване в България в неговата рефомирана част, като слагат началото на края на втория стълб на пенсионното осигуряване - задължителното допълнително доброволно осигуряване.

"Скандално е това, че КРИБ и останалите работодателски организации не бяха поканени, което си е едно бягство от европейките ценности", заяви шефът на КРИБ. Според него при решаването на такива важни въпроси провеждането на тристранния диалог е една задължителна необходимост.

По думите му, всякакви решения от типа да се прехвърлят средства от универсалните фондове в солидарните, да няма възможност за избор за прехвърляне от солидарния към универсални и професионални фондове не могат да се приемат просто така, тези неща трябва да се обсъдят, да се видят, да се направи оценка за въздействието, да бъде получена информацията, за която е помолена КФН и тогава КРИБ може да излезе с някакво мнение в рамките на тристранния диалог.

Стопанската камара поиска вето върху промените в пенсионната система
Още...

Домусчиев коментира още, че едно от последствията от прехвърлянето на средства от универсалните към държавните фондове би било прекратяване на депозити и теглене на пари от банки, което от своя страна ще намали и кредитирането.

Ще има, по думите му и голяма разпродажба на държавни ценни книжа, което ще понижи тяхната доходност. Ще има и отражение върху борсата, защото много от фондовете, за да си осигурят ликвидност, ще пристъпят към масова разпродажба на акции.

Сложна е темата и не трябва така да се тръгва от днес за утре да се пишат закони и то без участието на нашите експерти от работодателските организации, заключи председателят на КРИБ.

Междувременно, малко след 18 часа пред Министерски съвет се събраха стотици граждани, които протестираха срещу готвените промени, свързани с пенсионното осигуряване.

Чуваха се скандирания: "Не на кражбата", "Мафия" и "Оставка" , протестиращите, които в един момент се отправиха по познатия мършрут към парламента издигнаха и плакати, гласящи - "Не сме съгласни!!!", "Долу ръцете от моите пари", "Господин Горанов, тази година пълните дупка, догодина - пропаст!", "Аз спестявам, вие ме ограбвате".

От Комисията за финансов надзор излязоха с декларация, в която се гарантира, че пенсионните фондове у нас са стабилни и функционират, като стриктно спазват законодателството.