След цял месец символични пасивни протестни действия, от Синдиката на служителите в затворите в България преминаха към активно недоволство.

Точно на обяд близо 200 надзиратели от цялата страна се събраха на протест пред Министерството на правосъдието. Те подсилиха недоволните си възгласи със свирки и вувузели, а българският трикольор присъстваше в ръцете на почти всеки един. Огромен плакат, гласящ "Омръзна ни мизерията" пък поведе протестните редици пред министерството.

Припомняме, от месеци надзирателите из страната са възмутени от това, че се канят да направят дежурствата им от 24-часови на 12-часови. Те са несъгласни и със системно ниското заплащане, което получават.

Председателят на ССЗБ Иван Петров разясни пред медиите, че светлина в тунела изглежда има.  Той очаква, че от правосъдното ведомство и от синдиката ще успеят да седнат на масата на преговорите. Надявам се да се стигне до добро решение и за двете страни, сподели той. По думите му недоволството почнало с общо 10 искания от страна на служителите, които след преговори вече са сведени само до две - за повече финанси и по-добри условия на труд.

От ССЗБ са наясно, че в затруднената финансова ситуация за последното тримесечие от годината няма да има допълнително пари за затворите. Те са готови да чакат увеличения от бюджета за следващата година като компромис.

На 80% са удовлетворени и исканията за работния режим според предложението на МП, като остава да се види дали и членовете на синдиката са съгласни с изложените варианти. Става въпрос за възможността част от личния състав да премине към смесен режим на работа - и 12, и 24-часов. Петров се надява надзирателите да приемат това предложение на правосъдното ведомство.

Налице обаче е и проблемът с наднормения труд от страна на надзирателите. По над 170 часа извънреден труд на тримесечие полагат някои от служителите в затворите, докато според новия закон за МВР се плащат само 70 часа. Това би могло да се реши с назначаване на нови служители, за които така или иначе има много голям недостиг. Такъв е регистриран и при охранителите. Съдебни сгради се охраняват от по едни човек, а на места по 350 затворници се пазят от един надзирател, възмутен е Петров.

Условията на труд също са далеч от привлекателните, смятат служителите. Те се оплакват от това, че работят в "нечовешки и унизителни" условия, които може би са подходящи за престъпници, но не и за редови граждани, които се трудят в затворите.

Междувременно от правосъдното министерство разпространиха отговори на основните искания на служителите в затворите. Стана ясно, че в срок до октомври заплатите им ще бъдат приведени в съответствие с коефициентите, определени с новия Закон за МВР.

Съобщението гласи още, че в Главна дирекция "Охрана" /ГДО/ и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" /ГДИН/ има създадени работни групи, които работят по изготвянето на проекти на подзаконовите нормативни актове и вътрешноведомствени документи, произтичащи от новия Закон за МВР. Подзаконовите и вътрешни актове ще се предложат за утвърждаване до края на октомври.

Конкретният размер на основното месечно възнаграждение се определя от министъра съобразно разполагаемите средства по бюджета на министерството, съобщават още от ведомството и допълват, че новите основни заплати на служителите ще бъдат изцяло съобразени с базата за определяне на основното месечно възнаграждение, утвърдена със Закона за държавния бюджет на България за 2014 г. и с определените коефициенти за съответната длъжност, добавят още от там.

Работи се и по определяне размера на специфичните служебни дейности и условия на труд, както и за определяне условията и реда за изплащане на положен нощен труд, труд на официални празници и за времето на разположение и др., като предложенията трябва да бъдат утвърдени до края на октомври.

Става ясно още, че на служителите в ГДО и ГДИН ще бъде увеличен порциона, допълнителното възнаграждение за специфични служебни дейности и ще бъдат предвидени средства за постигнати резултати в служебната дейност. Парите за това ще дойдат от отпуснатите допълнителни средства по бюджета на министерството.

Издадена е и заповед на министъра на правосъдието всички проекти на нормативни документи, касаещи трудовите и социални права на членовете на Затворническия синдикат да бъдат предоставяни на синдиката за обсъждане. Началниците на териториални служби ще се срещнат с представителите на ССЗБ, като обсъдят възможността за установяване на смесен режим на работа.