"Позор. Надявах се, че Европа няма да преживее нещо подобно никога повече след Втората световна война. Стига толкова!", каза еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг и възмутено удари с длан по масата.

Еврокомисарката от Люксембург, за която трябва да признаем, че често има навика да се вълнува, този път се ядосва с право. Затова и думите й по повод отношението на Франция към ромите бяха необикновено остри, коментира "Дойче веле".

От месеци насам френското правителство прави всичко, за да се отърве от имигриралите от Румъния и България роми. Мащабно и неимоверно хладнокръвно. А при това всеки гражданин на ЕС има правото да избира свободно къде да живее, все едно от кой етнос произхожда. Наредбата на френските власти да бъдат изчиствани преди всичко лагерите на ромите следователно представлява етническа дискриминация.

Въпреки всички твърдения на двама френски министри, съвсем очевидно не става дума за изолирани случаи, които се проверявали поотделно, а за предварително осъждане на цяла група от населението. В този случай Комисията на ЕС трябва да се намеси. Тя изпълнява функцията на бранител на общите договори, а и Франция не е коя да е държава членка, ами една от най-големите и член-основател на организацията предшественик на Евросъюза.

Всъщност Еврокомисията трябваше в този случай да удари по масата много по-рано. Че не го стори, по всяка вероятност се дължи най-вече на обстоятелството, че председателят й Жозе Мануел Барозу се бои от какъвто и да било конфликт с националните правителства - още повече пък, когато те са от собствения му, консервативен лагер.

Брюксел в крайна сметка все пак прибягна до ясни думи. За щастие! Защото е крайно време ЕС да покаже ноктите си, ако не иска да се саморазобличи като беззъб тигър. Така че, Вивиан Рединг постъпи правилно. Дали след острите й думи Еврокомисията ще бъде последователна и ще започне процедура за нарушаване на договорите срещу Франция, вече не е толкова решаващо. Вредите за имиджа на правителството на Саркози и така са достатъчно големи.

Това обаче явно не смущава Париж. Френското външно министерство реагира с "учудване" на острите упреци на Вивиан Рединг, а вътрешният министър Брис Ортфьо подчерта, че Франция не разчиствала нелегалните ромски лагери, защото те са на роми, а именно защото са нелегални. Междувременно с полет от Марсилия вчера за Румъния замина нова група от 69 роми. Властите твърдят, че всички са се качили доброволно на самолета. За критиците на френския подход спрямо ромите това е поредната опашата лъжа. Според тях циганите били изправени пред избора чума или холера...