Москва обяви, че прекратяването на огъня в Сирия е деликатен процес и предупреди страните да наложат по-голям натиск върху въоръжената опозиция, за да сътрудничи с Кофи Анан за изпълнение на мирния план.

Прекратяването на огъня е наистина относително деликатно", каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от „Франс прес".

"Там наистина са тези, които се интересуват от провала на плана на Кофи Анан и те в действителност изразиха това становище дори преди този план да стане публично достояние", изтъкна Лавров, без да се посочва конкретни страни.

Русия многократно критикува няколко арабски страни, които изразяват желание да подкрепят опозиционната Свободна Сирийска армия.

Има страни, които не се интересуват усилията на Съвета за сигурност да доведат до успех", допълни той.

Русия и Китай два пъти използваха правото си на вето за блокиране на резолюции за Сирия в Съвета за сигурност преди събота, когато се съгласиха на решението на ООН да изпратят група от наблюдатели в Сирия с цел следене изпълнението плана на Анан.

Москва подкрепи резолюцията, настоявайки да се включи руски офицер в групата от международни наблюдатели.

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви, че Русия „съществено" ще бъде представена в мисията.

Без добре функционираща група от наблюдатели не е възможно да добием реална картина какво се случва там, каза Рябков, цитиран от Интерфакс.