Властите на Мианмар заявяват, че само 109 будистки монаси, които бяха арестувани по време на масовите демонстрации миналата седмица, са все още задържани.
Останалите вече са пуснати на свобода.

Държавната телевизия на страната е съобщила, цитирана от РИА Новости, че четирима монаси продължават да се разпитват от властите, тъй като се считат за основните организатори на масовите безредици.

Повод за масовите безредици, започнали в бивша Бирма на 19 август, стана двукратното повишение на цената на горивата. Протестиращите поискаха демократични реформи в страната, а също и освобождаване на лидера на опозицията Аун Сан Су Чи. Той се намира под домашен арест от няколко години, след като на изборите през 1990 година неговото движение победи. Аун Сан Су Чи е лауреат на Нобелова награда.

По официални данни по време на вълненията загинаха десет души, между тях и чуждестранен репортер. От опозицията заявяват, че числото на жертвите превишава 200.

Партията на опозиционния лидер в Мианмар Янг Су Чи обяви преговорите с военната хунта за невалидни, след като Китай направи изявление, че конфликтите в бивша Бирма между управляващи и опозиция са вътрешен проблем, който не изисква международна намеса.