Официално вече няма задържани по обвинението за източване на пари от КТБ.

След близо тричасово заседание състав на СГС прецени, че е разколебано предположението на прокуратурата, че Мария Димова - главен счетоводител на банката и Борислава Кючукова  - нейна заместничка, са извършили престъплението, за което са обвинени.
Съдът пусна с най-леката мярка за неотклонение „подписка" двете жени, като преди време и третата обвиняема - главната касиерка Маргарита Петрова, бе пусната.

Минути след това представители на прокуратурата обявиха категорично, че ще протестират срещу това решение в законовия тридневен срок.

Не може да се вярва на показанията на свидетелите - тази преценка на СГС натежа за новите леки мерки за неотклонение. Оказва се, че част от показанията с в противоречие със събраните по делото доказателства. В решението си съдиите прецениха, че няма да вземат предвид и съдебно-счетоводната експертиза, тъй като тя е непълна поради краткия срок, в който е изготвена, без вещите лица да са се запознали с всички доказателства по делото.

Междувременно защитата на двете задържани - Мария Димова и Борислава Кючукова, намекна отново за сделка между прокуратурата и обвиняемата Маргарита Петрова, която бе освободена миналата седмица.
Според адвокатите нейните показания са в тон с тезата на държавното обвинение и именно заради това тя е била пусната.

Защитниците се позоваха на лошото здравословно състояние на Димова, която е онкоболна, както и семейното положение на Кючукова, за да умилостивят съдиите за по-леки мерки. Те призоваха за хуманно отношение към двете жени, които вече са освободени от длъжностите си в банката и няма как да извършат ново престъпление, ако излязат от ареста. Защитата се позова и на това, че по делото за източване на милиони левове от КТБ има общо 10 привлечени до момента подсъдими, а само Димова и Кючукова са с тежки мерки за неотклонение.

Прокуратурата очаквано отстояваше тезата си, че е имало източване от Главната каса на централата на КТБ, за което обвиняемите са пряко виновни.

Държавното обвинение "хвърли бомба" с намека си, че политически проект е бил финансиран с парите, източени от КТБ. По-късно извън зала прокурорът по делото отказа да отговори на каквито и да е въпроси. Той остана безмълвен пред питането кой е този политически проект и има ли наистина сделка с Маргарита Петрова за прехвърляне вината на останалите подсъдими. Държавният обвинител дори заплаши журналисти, че ще ги съди за ограничаване правото на свободно придвижване, след като се оказа притиснат от камери и неудобни въпроси.

Една от свидетелките „носеше делото на гръб", именно те са разколебани, уточни пред медиите защитата на подсъдимите.
Докладът на БНБ също е натежал, смятат юристите, като според тях той сочи, че няма липса в касата, а тези 206 милиона са задължение на юридическо лице към КТБ, за което трябва да има гражданско дело за връщането им.

Оказва се, че адвокатът на подсъдимите не е бил изненадан от твърдението на прокуратурата, че с парите от КТБ е финансиран политически проект. Той уточни, че е чувал това от жълтите медии, като намекна, че е чел за това, но е съдебна тайна.