Под въпрос е подписването на Националния рамков договор между лекарите и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за предстоящата 2016-та година. Това може да стане повод и за лекарски протести у нас.

Повод за недоволството на лекарите са вкарани преходни и заключителни разпоредби в Закона за бюджета на НЗОК, с които се правят и сериозни промени в Закона за здравното осигуряване. Едно от тези изменения е даването възможност Надзорният съвет на Здравната каса да променя цените и посоките на финансирането на лечебните заведения по собствено решение.

Лекарите са убедени, че с новите текстове се ликвидира и договорното начало. "Ако тези членове не бъдат коригирани или отменени от Закона за бюджета на НЗОК, то Българският лекарски съюз (БЛС) няма да подпише рамковия договор", обяви на пресконференция председателят на съюза д-р Венцислав Грозев.

Той обясни, че сериозно притеснение буди и подходът за въвеждане на промените, който изважда от обсъждането на разпределението на средствата за болнична помощ БЛС. Именно заради това ако този подход не се промени, лекарите заплашиха, че може да се стигне включително и до протестни действия.

"Все пак се надяваме, че гласът на разума ще бъде чут", отбеляза д-р Грозев и посочи, че от БЛС вече са поискали разговори с всички парламентарни групи.

По отношение на самото разпределяне на парите от БЛС настояват за първична извънболнична помощ да бъдат заложени с 18 млн. лева повече, а при специализираната извънболнична дейност - с още 14 млн. лева.

От БЛС обаче обърнаха внимание на друг проблем, а именно текстове от Кодекса за социалното осигуряване (КСО). Въпросните нормативни правила дават възможност на контролните органи на НОИ да налагат персонални санкции на лекарите, работещи в ТЕЛК, за актове на отменени медицински експертизи. "Това ще доведе до страх от вземане на експертни медицински решения, масово напусне на лекарите от ТЕЛК и това ще влоши качеството на медицинската експертиза", предупредиха още от БЛС.