Skynews записа двама от оцелелите на остров Ютьоя, където 32-годишният Андерс Брейвик разстреля десетки души. Те разказват за страхотната паника, обхванала младежкия лагер.

Опитвайки се да се спасят, хората се криели под леглата, скачали през прозорците и се хвърляли във водата в опит да стигнат брега.

По думите на Йорген Бенан всичко станало, когато неговата група седнала да вечеря. Тогава от към плажа се чули първите крясъци и започнала паниката. Всички се питахме какво се случва, а след това разбрахме, че някой стреля по хората.

Аз се скрих зад един камък и от там видях мъжа, облечен с полицейски дрехи. Хаосът беше невероятен, видях пред очите си как разстрелва хора.

Опитвах да стоя възможно най-тихо зад камъка и да не се движа. В един момент той дойде на 20 метра от мен. В този миг си мислех за близките и за това, че искам да се върна вкъщи. После видях хора във водата и започнах да им махам и когато лодката започна да се приближава, се хвърлих към нея.

19-годишната Емили Берзаас разказва, че се скрила в една от стаите под кревата. Изстрелите се чуваха от всички страни. В съседната стая крещяха хора. Знам за някои от моите познати, че са наред, но за много други не знам всичко.