Всички се изморихме от протести, очакваме стабилност, конструктивен подход и държавническо отношение, заяви в Русе държавният глава Плевнелиев.

В коментар за актуалната политическа обстановка той изрази увереността си, че българските политици си дават сметка, че политическото противопоставяне на всяка цена може да засили така кризата в държавата, че да не успеем да излезем от нея десетки години.
Президентът е категоричен, че след две години на тежко политическо противопоставяне, политиците трябва да са по-коректни и по-смирени в отношението си към народа.

Не вярвам и не си и помислям, че след изборите няма да имаме парламент и правителство. Това е невъзможен сценарий, който ще съсипе държавата. След тези избори ни е необходим работещ парламент и работещо правителство, коментира още Плевнелиев.

Той призова политическите лидери да спазват  демократичните принципи, да бъдат реалисти и да не обещават неща, които няма да могат да изпълнят.
"Нека не се изгарят всички мостове между политическите партии преди изборите, защото след това ще се налага да ги изграждат отново. Те трябва да се обединят около това за какво са "За", а не само да говорят за какво са "Против", изтъква Росен Плевнелиев.

По-рано днес президентът използва церемонията по връчване на най-високото държавно отличие, за да отправи послание към избирателите, които ще отидат до урните на 5 октомври.

Държавният глава връчи ордени „Стара планина" първа степен на Матиас Хьопфнер, посланик на ФРГ в България (2009 - 2014) и на Филип Отие, посланик на Френската Република в България (2010 - 2013) за заслугите им за развитието на двустранните отношения на ФРГ и на Френската република с България.

Това, което ме кара да се гордея, не е политическата нестабилност и фактът, че България ще има пето правителство в рамките на две години, заяви Плевнелиев в края на словото си към двамата дипломати.

Това, което ме кара да се гордея, е българското гражданско общество, което е продемократично, което е готово да отстоява своите права, подчерта той.

От Гербовата зала президентът призова на 5 октомври хората да гласуват за стабилност и за демократичния европейски път на страната, която след тези избори да намери своя верен път и посока.

Заедно сме силни и помагаме на Европа да мине достойно по един труден път, посочи още президентът Плевнелиев. Тези отличия са символ на това, което двамата посланици лично направиха за България, изтъкна той.

Според него отношенията между България и Франция са минали през изпитанието на времето. Плевнелиев изтъкна това, че България и Германия са съюзници и отчете работещия диалог на всички нива. Издигаме сътрудничеството на още по-високо ниво, смята държавният глава.

Като добър знак той изтъкна, че 5 пъти е посетил Германия само за две години.
Федералната република освен това е водещ търговски партньор за страната ни. От 2009-2013 двустранният обмен е скочил с 65%, достигайки 5,5 милиарда евро през 2013.

Позитивен факт е, че експортът ни е изравнен с импорта от Германия, което по думите на Плевнелиев означава, че има интерес към родните стоки, които са конкурентни на немското качество.

За периода 2009-2013 Германия се утвърди като един от големите инвеститори, отчете държавният глава. От топ инвеститорите у нас 30% са германските инвестиции.
Плевнелиев коментира и приятелското отношение на Германия за укрепването на гражданското общество у нас, както и помощта на посланик Хьопфнер за редица реформи у нас.

Държавният глава акцентира и на добрите отношения с Франция. България придава огромно значение на активния политически диалог както на двустранно ниво, така и на ниво ЕС и НАТО, подчерта той. От 2010 година насам се наблюдава засилване на активната позиция на френските компании у нас. Нови френски компании навлезли на пазара ни, а други разширили дейността си. Двустранният стокообмен нараснал с 55%, достигайки над 1,7 милиарда евро през 2013. Това е изключително окуражаващ рекорд, смята Плевнелиев.

Той е доволен от вълната нови френски проекти у нас, както и от френските културни инициативи в страната ни. За пример той посочи изложбата на творби на Роден. Догодина пък българското тракийско съкровище ще бъде изложено в Лувъра. И ние има какво да покажем, България се гордее със своята история, подчерта държавният глава.

2013-2014 беше година на гражданското общество, посочи на свой ред посланик Хьопфнер. Това развитие е ключът на благоденствието на България, убеден е той.

Плевнелиев получи висока оценка от него за работата си като държавен глава. Вие, г-н президент, сте българското лице на прагматичната и ориентирана към ценностите визия на България, каза Хьопфнер.

На свой ред Филип Отие подчерта, че държавният ни глава продължава борбата за утвърждаване на гражданското общество и демократичните ценности у нас. Сред значимите постижения той определи именно развитието на гражданското общество у нас, което се стреми да участва в решаването на въпросите, касаещи бъдещето на страната ни. Що се отнася до икономическите отношения, двете държави, според него, не трябва да се задоволяват с постигнатото ниво, а да ги развиват