Опит за груба провокация по време на петъчната молитва в Централната джамия „Баня баши" в София са предприели активисти на „Атака", предаде „София прес."

В началото на петъчния ритуал микробус с надписи „Атака" е спрял пред джамията и е пуснал през високоговорители православни християнски песнопения, които са заглушавали молитвените думи в мюсюлманския храм.

Над 1500 мюсюлмани по това време са изпълнявали редовния си религиозен ритуал. Присъстващите богомолци били силно възмутени от явната провокация и неуважение към исляма и мюсюлманите от страна на пледиращите за отстояване на християнските ценности и принципи партийци, се посочва в декларация на Висшия мюсюлмански съвет.

Те не са отговорили на провокацията, а полицаи от 3-то районно управление на МВР са изгонили натрапниците.

Този опит за противопоставяне между националисти и религиозна общност се размина без съществени инциденти, коментираха мюсюлмани.

Във връзка със случилото се Главно мюфтийство призова българските власти „да порицаят незаконните и нетолерантни действия на партия „Атака", които вероятно обезпокоени от силно намалената електорална подкрепа се включват в предизборната битка с антиислямски лозунги."

Вероятно този род действия ще бъдат основен и водещ мотив в тяхната стратегия преди и по време на избори, като очакваме засилване на антагонизма им към нас, посочват от Мюфтийството и подчертаха, че тези техни планове са дешифрирани.

Те приканиха мюсюлманската общност да не се поддава на провокации, но са категорични, че няма да търпят подобни своеволия, унижаващи достойнството и свободата на гражданите, които се опитват да изповядват религията си съобразно Конституцията и законите на страната.

В декларацията си мюсюлманите изразяват надежда, че служителите на ДАНС, МВР и Прокуратурата също да вземат участие в разрешаване на проблема: „Добре би било да приложат мъдрост в случая и да прозрат, че подобни заплашителни действия са заплаха за националната сигурност, нарушават обществения ред и спокойствие, нагнетяват напрежение, създават страх и безпокойство, а понякога ескалират непредвидено в уродливи форми и размери."

Междувременно от  пресцентъра на „Атака" съобщиха, че трима техните представители са били задържани. Емил Ярев, който е бил закопчан с белезници, Петя Кръстева и Силвия Нинова са заведени в 3-то РПУ, където са дали обяснения за случая.

От партията посочиха и че духовниците от джамията замеряли с яйца колата на атакистите.